0

А томната бомба гръмва и довежда апокалипсиса в кината с премиерния „Опенхаймер“.

Режисьор е Кристофър Нолън, прочул се с най-добрите филми за Батман, но сега надминава всичко с този истински киноепос за Бащата на атомната бомба.

Естествено, „Опенхаймер“ е пълен и със звезди - Килиън Мърфи, Емили Блънт, Мат Деймън, Робърт Дауни-джуниър, Джош Хартнет, Кенет Брана, Кейси Афлек, Гари Олдман и др. Но над всички се откроява самият Кристофър Нолан, защото това определено е режисьорски проект.

Пътешествие

„Опенхаймер“ е пътешествие през истинския апокалипсис, макар и изградено като видение на древен библейски пророк. Това е филмово пътешествие до един от най-драматичните моменти от съвременната човешка история, след който светът няма да е същият никога. Филмът е адаптация за забележителната история на Дж. Робърт Опенхаймер, известен като истинския създател на първата атомната бомба. Събитие, което, за добро или за зло, завинаги променя света, в който живеем. Това е адаптация на наградената с „Пулицър“ книга „Опенхаймер - Американският Прометей“ на Кай Бърд и Мартин Шъруин (която актуално бе издадена на български сега). Фокусира се върху турбулентния личен живот на Опенхаймер, заставането начело на проекта „Манхатън“, отношенията му с колегите, политиците и военните, последвалото му обявяване за строг международен контрол върху ядреното оръжие и превръщането му в една от най-знаковите жертви на антикомунистическата истерия в САЩ.

Визия

Кристофър Нолън отново преобръща разбиранията за това как се прави кино. Филмът е заснет с камери IMAX и в момента предлага най-добрата визия. По поръчка на режисьора са направени камери от тази система, които да снимат на високо качество черно-бели кадри. Защото те в този филм изобилстват и придават усещането за автентичност и документалност на драматичните събития. По признанията на Нолън обаче най-трудното нещо е било пресъздаването на взрива на атомната бомба, защото той е държал да не се използват компютърни ефекти, а нещата да бъдат автентични доколкото се може. (Разбира се, няма избухване на никакво ядрено оръжие.) „Опехаймер“ определено е това, което спецовете наричат визионерски филм.

Сред недостатъците му може да се посочат два - дълъг е три часа (ако изобщо това може да мине за недостатък) и премиерата му е посред лято, което може да обърка част от публиката. Обикновено подобни проекти излизат по кината през есента и зимата.

Премиера на "Опенхаймер" в Англия

 Премиера на "Опенхаймер" в Англия
Gettyimages

Рицар

Кристофър Нолън е известен с тройната сага „Батман в началото“, „Черният рицар“ и „Черният рицар: Възраждане“. С нея той се превърна в нещо като съвременно божество за Холивуд, на което му позволяват да прави каквото си иска. И той направи „Интерстелар“, „Дюнкерк“ и „Тенет“. Последният излезе по време на ковида и определено не бе разбран нито от публиката, нито от критиците. Затова имаше доста съмнения, че „Опенхаймер“ ще предложи нещо съществено и след спорове по бюджета филмът получи $100 млн. за направата си. Нолън се е възползвал от всеки долар и предлага за тези три часа нещо наистина качествено. Може би няма да е сред филмите му с най-големи приходи, но определено ще е нещото, наред с „Интерстелар“, с което ще може да се гордее. А в биографията на този режисьор има още филми като „Мементо“, „Опасно безсъние“, „Престиж“, „Генезис“. Явно Нолън е от най-прочутите новатори при използването на спецефекти, а с „Опенхаймер“ прави точно обратното и то изглежда още по-зрелищно. Това е от филмите, за които може да се каже: „Иди и виж“, ако се използва едно легендарно военно заглавие.