0

П рави изкуство, не война – това е девизът на украинеца Андрей Палвал. Той е от Харков, но потърси подслон в България за себе си и за семейството си. Тук е с жена си и трите им деца. И лети в мечтите си.

Птиците според него са паралелна реалност.

 Птиците според него са паралелна реалност.
Instagram

Преди дни софийският зоопарк представи най-новата си придобивка – стените на мечкарника, в който живеят евроазиатските сръхгабаритни дами Мариана и Тони, е красиво изрисуван.

Две хищни птици бранят обитателките на мечкарника, готови да клъвнат всеки недоброжелател.

Те са белоглав и брадат лешояд. Първата птица се намира все по-рядко в природата, а втората е изчезнал у нас вид. 

Орнитолог

Биолог, орнитолог по професия, Андрей Палвал е в България от март миналата година, но вече се е вписал добре в новата си родина. За този период изпод четката му оживяха графити на царски орел и ловен сокол в Стара Загора.

Всякакви пернати оживяват под талантливата му четка.

 Всякакви пернати оживяват под талантливата му четка.
Instagram

В село Българево, община Каварна, се излюпи огромна червеногуша гъска. Миналата година представи и своя изложба. Естествено, тя се казваше „Птиците“ и се радваше на голям успех.

Сред любимите му пернати е туканът. Но себе си и сънародниците си, които се разпиляха в различни страни покрай войната, сравнява с врабчета.

Туканът заема централно място в творчеството му.

 Туканът заема централно място в творчеството му.
Instagram

„Разбира се, всички птици изглеждат уж еднакво, водят сходен живот, но понякога за мен са повод за сериозен размисъл за собствения ни живот. Например половината от тези птици са мигриращи, пресичат граници без каквито и да било документи или позволение", сподели преди време Андрей Палвал пред националното радио. 300 000 украинци, разлетели се в различни посоки, според него са като „голям облак врабчета“.

„Типичен мигрант“ според Палвал е и фламингото, което зимува в Кипър или Африка, след което винаги се прибира у дома.

Лястовица

Според Палвал птиците не са по-различни от хората. Затова чрез техните образи той разказва човешки истории. Ето например Джон Ленън - „За мен той е като лястовиците. Лястовицата запява първа, когато дойде пролетта. Пролетта идва, времето се променя, лястовицата пее нова песен. Когато Ленън умря, хората пяха песните му. И ги пеят всяка година, отново и отново. Имаме много забавни приказки за лястовицата, която всяка година се връща в Украйна. И всяка пролет пеем специална песен за нея." Стенописът с Джон Ленън е нарисуван от художника в украинския град Изюм.

Но Андрей Палвал така и не е припознал себе си в една конкретна птица.

Инициативата за графитите е на организацията Зелени Балкани.

 Инициативата за графитите е на организацията Зелени Балкани.
БТА

Лешоядите в софийския зоопарк оживели само за седмица. Вдъхновението било толкова силно, че те бързали да излетят изпод четката. Инициативата била на „Зелени Балкани“ - организация, с която Палвал работи чудесно.

Изкуството му няма граници

Като всеки творец Андрей Палвал хвърчи не само във въображението си. Затова е имал шанса да рисува на много места по света – Китай, Виетнам, Пакистан, Филипините, Германия, Дания.

Птиците на Палвал имат свободата да летят навсякъде по света.

 Птиците на Палвал имат свободата да летят навсякъде по света.
Instagram

Имал огромен стенопис и върху ядрена централа. Не му било лесно да вземе решение да остави майка си в родния Харков. Но е категоричен,че няма да се приберат обратно, докато войната продължава. „Разбира се, искам да се върна у дома, но никой не знае какво ще се случи утре“, признава творецът.