0

А ктьорът и бивш директор на първата ни трупа Мариус Донкин е изхвърлен от Народния театър „Иван Вазов“, ожали се пред „Телеграф“ самият той.

„След като се върнахме от турнето на „Калигула“ в Япония, директорът Васил Василев ме извика и ми каза, че ме пенсионира, тъй като съм искал. Аз му отговорих, че не искам. Но въпреки това той ми връчи заповед, без дори адвокатът ми да я е видял. Малко по-късно ме освободи и като актьор - прекрати ми трудовия договор без никакъв разговор. В трупата има и други актьори, които са на пенсионна възраст, но аз като директор не съм си позволил да ги пенсионирам“, заяви Донкин.

Наемател

След като вече не е на щат към театъра, той предполага, че му предстоят и жилищни проблеми. „Сигурно сега ще искат да ме изгонят от апартамента, макар че имам договор и предплатен наем. Едновременно съм наемател хем на Министерството на културата, хем на Народния театър, тъй като е заведен като второстепенен разпоредител. Именно по време на моя мандат като директор уредих от областна управа - София 10 апартамента за Народния театър. Тъй като в продължение на 15 г. нямах къде да живея, единият от тях беше за мен. Даден ми е не само като директор, но и като актьор. И в момента има артисти, които се нуждаят от жилище“, добави още екранният Цар Симеон в сериала „Златният век“.

Министър

Мариус Донкин коментира и слуховете, че се готви за министър на културата: „Зависи кой, кога и какво ще ми предложи. Аз съм готов с проект за промяна на финансирането в културата, дори могат да се създадат нови театри в София без финансиране от държавата. Все пак 51 г. съм в българския театър, а в последните години имам и административен и икономически опит“.

Върнаха Сълзата на Славянска беседа

„12 години след закриването му емблематичният столичен театър  „Сълза и смях“ се завърна на ул. „Г. С. Раковски“ 127. С решение на директора на Народния театър Васил Василев правата върху името и логото „Сълза и смях“ бяха върнати на председателя на настоятелството на читалище „Славянска беседа“ Петър Райжеков“, обявиха в социалните мрежи от Народния театър. „Аз продължих делото на Павел Васев, който защити патента и знака на „Сълза и смях“, създаден като част от Народния театър. Милея за историята и не можех да допусна това да се случи. По време на мандата си подновихме патента. Но читалището не може да е професионален театър“, коментира новината Мариус Донкин.