0

„Някои историци го наричат „българският Шиндлер“, макар неговото дело да е в пъти по-мащабно“. 

Това заяви пред „Телеграф“ професор Димитър Недялков, сценарист на документалния филм „Спасителят“. За съжаление в продължение на десетилетия неговото име въобще не се появява в общественото пространство. Той е личност от първа величина за нашата нация и този филм е най-малкото, което може да направим за подобни хора. Историята на полковник Мумджиев просто няма аналог през Втората световна война. Няма друг човек, който да отговаря за 12 000 евреи и да ги защитава. Те са се числели към Министерството на пътищата, обществените сгради и благоустройството, но от 1938 г. са прехвърлени към Министерството на войната. Така трудоваците вече се водят войници, а като такива не могат да напускат пределите на държавата, още повече че България от 1 март 1941 г. вече е участник във войната. Което е и основният аргумент, с който цар Борис III отклонява исканията на Хитлер за депортацията на българските евреи, категоричен е професор Недялков. 

Режисьорът на филма проф. Димитър Недялков (в средата) посрещаше гости във Военна академия

 Режисьорът на филма проф. Димитър Недялков (в средата) посрещаше гости във Военна академия
Крум Стоев

Лентата

Режисьор на филма е Владимир Щерянов и осъществен с подкрепата на продуцента Добромир Чочов, управител на „Доли Медия Студио”. От този филм зрителят не само ще проследи биографията на една изключителна личност, но и подробности за това що е то трудова повинност, защо и как се е появила и как впоследствие е била заимствана и приложена в САЩ от президента Рузвелт по време на Великата депресия и в редица други държави. Голямо внимание във филма е отделено на факта, че в България, която е съюзник на нацистка Германия през Втората световна война, въпреки натиска са спасени всички 48 000 евреи, населяващи старите граници на страната. Във филма са използвани уникални киноархиви, снимки и документи, като голяма част от тях, особено посветените на трудовата повинност, се показват за пръв път на екран. Заснети са видни български историци, а също така представители на еврейската общност.

Кариера

Цветан Мумджиев е роден на 27 юли 1886 г. в Пловдив. След завършване на основно образование постъпва във Военното училище в София, което завършва през 1907 г. с чин подпоручик. През 1911 г. е изпратен да следва в Михайловската артилерийска академия в Санкт Петербург. Поради избухването на Балканската война той се завръща в България и участва в превземането на Одрин. Произведен е в чин капитан на 2 ноември 1913 г. През Първата световна война е командир на батареи по фронтовете в Македония. През 1921 г. напуска армията с чин майор и става търговец, като отваря магазин за хранителни стоки в Пловдив. През 1938 г. се връща в армията. През 1940 г. е назначен за комисар по засяването на обработваемите площи в Южна Добруджа, върната на България съгласно Крайовската спогодба. През 1943 г. е назначен за началник отдел „Временна трудова повинност“ към Министерство на строежите, пътищата и благоустройството. На подчинение към този отдел са временните работни лагери, състоящи се главно от евреи, които по Закона за защита на нацията са мобилизирани и работят като трудоваци.  

Хуманизъм

При обиколките в поделенията Мумджиев установява, че храната е оскъдна и разпорежда да се вдигне разкладката. По негова заповед

във всяка еврейска част се назначава лекар и се осигуряват подвижни зъболекарски кабинети. Не изпраща високообразованите евреи по обектите да копаят, а ги назначава на канцеларски длъжности в администрацията. 

В тези трудови бригади има лавки за храна. От парите, които влизат в тях, Мумджиев отделя фонд за онези евреи, които не могат да си платят храната. По време на службата си полковникът прави рискования жест да пусне в отпуск 105 евреи от Беломорска Тракия в безсрочен отпуск, съзнавайки добре, че повечето няма да се върнат. Те обаче си остават трудови воини в отпуск, който не може да се прекрати, и да бъдат качени по вагоните към лагерите на смъртта.

Бившите му войници правят митинг пред съда

След преврата от 9 септември 1944 г. полковник Мумджиев е арестуван и даден на съд за това, че „не се е отнасял както трябва с евреите“. По време на процеса евреи - бивши трудоваци, правят огромен митинг, нахлуват в съда и лично гарантират, че той е спасител и се е грижил за тях както никой друг. Цветан Мумджиев е признат за невинен, но радостта му трае броени минути, защото долу го чака милиция, която го арестува и го праща в лагер „по устно разпореждане“. Скоро е освободен и се занимава с обработката на няколкото декара наследствена земя близо до Пловдив. Умира на 27 март 1954 г. след масиран инфаркт.