0

Р уси Чанев разказва история за баба в сборника с разкази „Баба“.

Освен него с истории за тези така важни жени в живота ни се включват още Ангел Иванов, Йорданка Белева, Владислав Христов, Жюстин Томс, Васил Христов, Кремена Димитрова, Ина Иванова, Димитър Стефанов, Яна Монева, Момчил Николов, Иван Тотев, Ива Колева, Боян Боев, Анастасия Събева и Силвия Недкова. 

Спомени

Автор и съставител на книгата с разкази е Кремена Димитрова, която има много начинания – от PR и артдиректор, до драматург и писател. Думите й са от предговора към сборника, който е повече от вълнуващ. Не само защото ни връща в детството, но и ни потапя в свят, който е почти изчезнал в забързаното ежедневие на днешните родители.

Пред NOVA Кремена признава, че завижда на децата с баби, но пък се радва, че е имала поне дядовци, макар да ги е виждала рядко. Дядо й Крум, на когото е кръстена, е ставал рано – сутрин в 4 часа, и й писал писма. Те приличат по-скоро на дневник, така дядо й калявал самотната си душа. Димитрова си спомня, че имал нежен почерк и ужасно много правописни и граматични грешки. 

Чрез разказите на авторите в този сборник, издаден от „Мусагена“, ще разберете колко много различни баби живеят в спомените и въображението ни. Бабите, които ще откриете тук, не са само онези, които готвят най-добре. Те са още най-добрите ни учителки, вдъхновителки, лечителки, приятелки. 

Детство

„Съществува ли човек, който да няма поне сто спомена, ухаещи на топла баница, изпълнени с истории за торбалани и самодиви, носещи духа на онази единствена част от живота ни, в която сме истински – детството? А крайъгълният камък на почти всяко детство е бабата. И точно когато с лека досада си мислите, че ви е напълно ясно какво ще намерите в този сборник, ще останете напълно изненадани. Историите тук са хаотично разхвърляни в различни епохи и места – досущ като бобените зърна в тепсията на баба – и са вкусни и топли като онзи тиквеник, който и в хиляди луксозни ресторанта да потърсите, няма никога повече да откриете“, пише за книгата и самият Георги Бърдаров. 

На 26.05. (неделя) в кино Кабана ще се състои едно необикновено пътуване в най-сладките спомени – тези с нашите баби. През спиралата на времето ще ви преведат историите на специалните ни гости Руси Чанев, Яна Монева, Дана Белева, Иван Тотев, Димитър Стефанов и Кремена Димитрова, чиито баби (реални и измислени) заживяват сред страниците на сборника „Баба". Събитието е със специалното участие на Руси Чанев и е част от събитията на изд. Мусагена по време на Пролетния панаир на книгата.