0

2021 г. бе успешна за космическите изследвания, но тази година също обещава големи нови развития, изтъкна Ви О Ей Нюз. Информационният портал на радио „Гласът на Америка“ спомена някои от най-важните космически мисии, които се очаква да стартират през 2022 г.

НАСА планира да проведе първото тестово изстрелване на своята ракета „Спейс Лонч Систъм“ (Ес Ел Ес) през март. Космическата агенция на САЩ нарече Ес Ел Ес „най-мощната ракета на света“. Очаква се тя да даде началото на ново поколение от пилотирани космически кораби. Ес Ел Ес е първата ракета, която е предназначена да превозва както астронавти, така и доставки при една и съща мисия до Луната. По план тя трябва да закара американци обратно на естествения спътник на Земята като част от програмата на НАСА „Артемида“. Тази програма има също така за цел да осъществи кацане на Луната с първата жена и първия цветнокож човек на борда. Първоначално се предвиждаше НАСА да постигне целта си за приземяване на лунната повърхност до 2024 г. Но администраторът на агенцията Бил Нелсън заяви пред репортери през ноември, че сега най-ранната дата се очаква да бъде през 2025 г. Това ще бъде първата американска визита на Луната след мисията на НАСА „Аполо 17“ през 1972 г.

Спускаемият модул Старшип на Спейс Екс ще закара на Луната първите астронавти по програмата Артемида.

 Спускаемият модул Старшип на Спейс Екс ще закара на Луната първите астронавти по програмата Артемида.
НАСА

Полетът на Ес Ел Ес през март няма да включва астронавти. По време на тази тестова мисия космическият кораб на НАСА „Орион“ ще бъде изведен от тази ракета и ще пропътува на 450 600 км от Земята. НАСА изтъкна, че това е по-далече, отколкото е стигнал който и да е космически кораб, построен за астронавти. Очаква се мисията да продължи от четири до шест седмици.

Няколко държави ще се опитат да изпратят космически апарати на Луната през 2022 г. Индия ще пробва да осъществи кацане на роботизиран изследовател (роувър) върху лунната повърхност, предаде в. „Индия тудей“. Мисията „Чандраян-3“ следва предишен опит през 2020 г., който завърши със сблъсък на модула за кацане и роувъра с Луната. Индия съобщи, че новият роувър ще се опита да потвърди наличието на вода под формата на лед. Японската космическа агенция ДЖАКСА планира да изстреля своя космически апарат, наречен СЛИМ (съкращение на английски от „умен модул за кацане за изследване на Луната“), през април. Агенцията твърди, че мисията е предназначена да демонстрира методи за кацане на Луната, включващи малък научноизследователски апарат. Японската компания за космически изследвания iSpace обяви през април м. г., че през 2022 г. ще транспортира до Луната роувър, принадлежащ на Обединените арабски емирства (ОАЕ). Компанията iSpace ще предостави спускаемия модул, който ще пренесе роувъра на лунната повърхност. Този модул ще се изстреля с ракета „Фалкон-9“, построена от американската компания „Спейс Екс“. А Русия планира да изстреля модул за кацане на Луната през юли, съобщи ТАСС. Мисията „Луна 25“ има за цел да закара научноизследователски апарат в зоната на южния полюс. Този уред ще проучва материалите на лунната повърхност, както и в най-външната част на лунната атмосфера.

Космическият апарат ДАРТ ще се блъсне в астероид, за да се види как ще отклони космическия обект от пътя му.

 Космическият апарат ДАРТ ще се блъсне в астероид, за да се види как ще отклони космическия обект от пътя му.
НАСА

През ноември шефът на „Спейс Екс“ Илон Мъск заяви, че неговата компания ще опита през 2022 г. да изстреля в орбита около Земята своя космически кораб за многократна употреба „Старшип“. Това ще бъде първият пробен орбитален полет за този кораб. Мъск заяви, че „Спейс Екс“ ще извърши няколко тестови полета, преди да започне да извежда сателити и да изпълнява други мисии с ракети „Старшип“ през 2023 г. НАСА има споразумение със „Спейс Екс“ да използва „Старшип“ за транспортиране на астронавти до Луната. Мъск каза, че планира да използва тези ракети и за да закара хора на Марс. Като става дума за Червената планета, очаква се съвместна руско-европейска мисия за изпращане на роувър на Марс да стартира между август и октомври 2022 г. Мисията „Екзо Марс“ ще закара роувъра, наречен „Розалинд Франклин“, на марсианската повърхност, за да издирва следи от възможен живот в миналото. Първоначално се предвиждаше той да бъде изстрелян през 2020 г., но се стигна до забавяне поради коронавирусната пандемия.

Японският космически апарат СЛИМ, който ще изследва Луната.

 Японският космически апарат СЛИМ, който ще изследва Луната.
ДЖАКСА

Очаква се мисия на НАСА, наречена „Психея“, да стартира през август. Космическият апарат „Психея“ ще пътува три години и половина до метален астероид, който се движи в орбита около Слънцето между Марс и Юпитер. Научните инструменти на „Психея“ ще събират информация за астероида. Учените смятат, че той може да се е отделил при силни сблъсъци по време на образуването на Слънчевата система. А космическият апарат на НАСА ДАРТ се очаква да достигне до астероидната система Дидимос между 26 септември и 1 октомври. Този апарат ще се опита да удари астероид, който не застрашава Земята. Целта на този тест е да се види как подобен сблъсък би повлиял на пътя на космическия обект.