0

П очти 900 пациенти с коронавирус влязоха в болница само за ден. В същото време, откакто Омикрон е у нас заразените скочиха три пъти. Това става ясно от последните данни на Единния информационен портал. Разбира се експертите отчитат и факта, че бройката е по-висока заради почивните дни. 6252 бяха новите заразени на COVID-19 вчера, при направени 42 828 теста. 73,3% от новите случаи са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.

14,6% от тестваните са положителни. С доказана коронавирусна инфекция в лечебни заведения се намират общо 4 477 пациенти, 468 от които са настанени в интензивни структури. Новопостъпилите в болници са 887. От тях 83,8% не са ваксинирани.  Дозите от ваксините срещу COVID-19, поставени у нас към момента, са общо 3 736 566. През последното денонощие са приложени 24 947 от тях. 31 237 са починалите, при които е била констатирана коронавирусната инфекция. 157 са за изминалото денонощие. 90,4% от починалите лица не са били ваксинирани. Омикрон ще доведе до нова остра, но сравнително къса вълна. Това прогнозира в студиото на „Здравей, България” по Нова тв д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн.  Затова, по думите му, трябва да се въведат и някои нови ограничения.

„Бих препоръчал ограничаване на събиране на хора в големи групи в клубове, дискотеки. Видях, че никъде не се носят маски. А маските ще направят вълната по-плоска”, обясни д-р Илиев. „Вълната се разгръща, въпросът е да я задържим колкото се може по-плоска. Трябва да сме предпазливи и да се опитаме да запазим болничният ресурс. Омикрон преминава по-леко, рискът е по-малък, но ще има много повече хора, болни по едно и също време”, коментира д-р Илиев. Той призова също премиерът и здравният министър да информират обществото по какъв план се работи и какви са стъпките, които следват. Той коментира и ваксините. „Омикрон е леко изместен от оптималната насока на ваксините, затова дори хората с бустер могат да имат леко неразположение. Проблемът е при неваксинираните и неболедувалите, които ще имат по-тежко протичане”, заяви д-р Илиев. Децата по-често боледуват от Омикрон, отколкото от Делта варианта. „Ако са ваксинирани, протичането е по-леко”, заяви д-р Илиев. По думите му данните от САЩ сочат, че децата боледуват 4-5 пъти по-често от Омикрон отколкото от Делта.