0

П ървата занаятчийска бира в Северозападна България варят в красивото планинско градче Чипровци. А технолог и управител на най-малката пивоварна в България е 20-годишният Цветомир Стефанов. Младежът за разлика от повечето връстници се чувства уютно в родното си място и е убеден, че младите хора могат да се задържат в Чипровци, но се нуждаят от добри примери и подкрепа.

Крафт

В пивоварната, която е най-малката в България, работят той, баща му и чичо му и представляват типичен семеен бизнес. Капацитетът на микропредприятието е 170 л на една партида, като за месец могат да стигнат до 20 партиди, което прави 3 тона и 300 л бира, разказва усмихнат и вдъхновен младежът.

Собствени средства

Освен че са най-малкото предприятие, най-важното е, че почти всички процеси са ръчно производство. Оборудването също, с гордост обяснява Цветомир как тримата мъже сами си го измислят, проектират и създават. Истински вдъхновяващо е да чуеш, че въпреки всички кризи, които се стовариха върху света, те успяват да се издържат с този бизнес. При това са започнали със собствени средства, събрани от роднини и от спестявания. Ами аз доскоро бях ученик, пестих от закуските си, смее се със заразяващо чувство за хумор Цветомир.

Тенджерата на баба

Оказва се, че той бил вдъхновен от примера на баща си и чичо си, които умеели да правят вино и ракия. Тогава му хрумнала щурата идея да прави бира и така да даде собствен принос към творческия гений на семейството. По това време през 2018 г. все още е 16-годишен ученик в Монтана във Финансово-стопанската професионална гимназия с икономически профил.

Започва да чете книги и в интернет усилено за това как може да се направи занаятчийска бира. След това придобива професионална квалификация за технолог. После убеждава семейството в идеята си, като сваряват първите 2,5 литра и половина именно в тенджерата на баба си.

Потръгва

Така роднините събират необходимите средства, захващат се с регистрацията, тримата мъже си правят инсталацията. Оказва се, че първият ден, в който мъничката фабрика започва работа, е 13 март 2020 г. - първият ден от пандемията на коронавируса. Това ни най-малко не ги смутило, защото знаели, че в такива времена нестандартните идеи могат да се развият. И очакванията им се оправдали. Вече продават два вида занаятчийска бира в Чипровци, малки магазинчета в София, Враца и Монтана.

Хмел, малц и планинска вода

Суровините, които ползват, са вносни, защото се оказва, че за такъв тип бира няма български. Те са хмел, малц, дрожди и чипровска вода, като, разбира се, ударението е на H2O. Водата е една от най-важните съставки за пивото, а в планинското градче се оказва изключително подходяща. Част от хмела все пак е български, от Велинград, единственото място, където се отглежда у нас. Останалите суровини внасят от Чехия и Германия, но очакват да заработи завод за малц в Ямбол и да се снабдяват с роден. Бирата не се филтрира и пастьоризира.

Гньетени чушки с боб, бабина душица и чаша пенливо

Семейството очаква да получи подкрепа по проект за туристически турове в малката пивоварна. С парите ще купят кухненско оборудване, с което да приготвят местна кухня като мезе към бирата на туристите. В кухнята ще се приготвят типични чипровски ястия, които са познати само в Северозападна България. Сред тях са чипровски обги за баница, гньетени чушки с боб с бабина душица. Ние тук на всичко слагаме бабина душица, ще направим и такава бира, с бабина душица, въодушевено разказва за осъществяването на идеята Цветомир.

За информация на тези, които не знаят, гньетени чушки с боб означава пълнени чушки с боб, като класическата рецепта е със сухи червени чушки. А бабина душица е мащерка, която цъфти в изобилие в Западния Балкан.