0

Б осилекът е едногодишно растение, много на почит в италианската кухня, но не само. Има над 60 сорта босилек, с оцветени в червено и лилаво листа или с напълно зелени.
За съжаление именно листата, които се използват в кулинарията, могат да създадат проблеми. 
Първият проблем е с издължаване на растенията. Отглежданите на открито растения имат нужда от допълнително подхранване. Като цяло наторяването се прави веднъж месечно или по-често през вегетацията, пише „Рурълспраут“.

Проблем

Но именно подхранването може да доведе до първия проблем. Благодарение на наторяването босилекът може да расте по-бързо и по-голям. В същото време обаче маслата в листата, които придават специфичния му аромат, ще бъдат по-малко. И съответно миризмата им ще бъде много по-слаба. Затова винаги подхранвайте спрямо упътванията и никога повече.
Промените в температурата също могат да засегнат босилека и да забавят развитието му. Това растение е чувствително към ниски температури, тъй като обича по-топъл климат. Затова засаждайте босилека едва след като рискът от слани е отминал. Другият начин е да го отглеждате в контейнери, които може да местите на закрито, ако температурите през нощта паднат много.

Слънце

Босилекът обича много слънчевата светлина. Нужни са му поне 6-8 часа слънцегреене на ден. Ако слънцето не е достатъчно – а това е чест проблем за растенията, отглеждани на закрито, те ще израснат издължени в търсене на светлина. Направете резитба и го преместете на по-слънчево място и новият растеж ще се върне към нормалното.
Поливането на босилека също има своите тънкости. Това растение има нужда от много добре дренираща се почва. В същото време обаче е нужно почвата винаги да е влажна. Това означава да поливате редовно, но да избягвате подгизването с вода. Преполиването ще доведе до загниване на стъблата. Но липсата на вода ще стане причина за издължаване на стъблата и образуване на малко листа. Освен това е много важно да поливате само почвата, но не и листата, за да предотвратите появата на гъбично заболяване и забава на растежа.

В дълбочина

Поливайте в дълбочина, когато повърхността на почвата започне да засъхва. Никога не оставяйте почвата да се изсуши напълно. Поставянето на мулч ще помогне на влагата да се заключи в почвата. Пожълтяването на листата е друг често срещан проблем при босилека. Най-вероятната причина е липсата на достатъчно азот. Добавете компост или използвайте богат на азот тор. Ако и тогава листата продължават да жълтеят, проблемът може би е свързан с поливането.
Пожълтяването на листата може да е свързано с преполиване или с недостатъчно поливане. Друга причина може да бъде гъбично заболяване, причинено от гъбички в почвата, които се прикрепят към кореновата система, водейки до загниване на корените. В тези случаи трябва да проверите корените. Ако те са кафяви и лигави, това е индикация за загниване. Най-добре е да изхвърлите растението и да започнете отначало.

Слани

Дори краткотрайни слани се отразяват зле на босилека. Това е растение, което е много чувствително към понижаване на температурите. Студът може да доведе до черни петна по листата. Впоследствие растението може да умре. Затова, ако го отглеждате в контейнери, го преместете на закрито, когато температурите падат. Ако пък е в градината, покривайте го с покрития срещу слани.

Липсата на някои хранителни вещества може да доведе до прозрачни листа. Азотът е много важен за развитие на здрави зелени листа. Липсата му може да доведе до това долните листа да станат прозрачни, тъй като по-новите използват наличните ресурси азот. Добро решение е да добавите компост или азотен тор.
В по-студен климат босилекът може да страда от липса на желязо. Това води до стрес, а резултатът е прозрачни листа с блед цвят. За да решите проблема, най-добре е да  проверите киселинността на почвата. Нейното pH трябва да е над 6. Ако е по-ниско, трябва да добавите универсален тор, сяра или хелатно желязо. По този начин ще вдигнете киселинността й.