0

Н е е нужно да пръскате цяло състояние, за да си отгледате свое собствено дърво манго в градината. Ако закупите манго от близкия магазин, можете да отгледате дърво, което може дори да даде плод след няколко години, пише „Рурълспраут“. Не изхвърляйте това, което не сте изяли от мангото, в кофата за боклук, защото от остатъците ще си вземете семе, за да си отгледате екзотично растение на открито или затрито. Някои плодове на други екзотични растения, закупени в магазина, обаче не са подходящи за целта. Семената на някои от тях не покълват заради обработка на плодовете преди транспортиране. Други дават плодове много по-различни от тези на оригиналното растение, или по-лошо - не дават плодове въобще. Такъв обаче не е случаят с мангото. Почти всички плодове, закупени в магазина, дават семе, годно за покълване.

Семето е защитено от твърда обвивка.

 Семето е защитено от твърда обвивка.
ISTOCK

Тук обаче има някои важни предупреждения. Първо, на дървото манго са му необходими няколко години, за да започне да дава плодове. За да достигне до този етап, трябва да засадите дървото при подходящи условия и климат - в тропически или субтропичен климат с високи температури и висока влажност. Ако обаче не живеете при подходящи климатични условия, можете да отгледате дръвчето на закрито. В този случай обаче то едва ли ще даде плодове заради липсата на достатъчно светлина.

Тези, които отглеждат дърво на открито в градината, след няколко години може да установят, че плодовете не съвпадат с това, което е бил оригиналният плод. Освен това дървото може да е податливо на заболявания и нападение от неприятели. Въпреки тези потенциални проблеми отглеждането на дърво от семе е приятно начинание и не изисква много усилия. Дори да не дава плод, дървото ще краси градината със своята зеленина. Ето как да отгледаме манго от семе стъпка по стъпка.

За да вземете голямото семе от вътрешността на плодове, трябва да премахнете пулпата. Не се притеснявайте, че по този начин можете да нараните семето вътре. То е защитено от твърда обвивка. След като извадите тази обвивка със семето, трябва внимателно да я измиете. За да премахнете остатъците от пулпа, може да е необходимо да използвате абразивна домакинска гъба. Другият начин е да оставите обвивката на семето напълно да изсъхне за ден или два. Следващата стъпка е да махнете твърдата обвивка на семето. Това не е лека задача. Необходими са ви остри ножици или нож. Потърсете частта от обвивката, която е плоска, и изрежете малка дупка в ръба, за предпочитане близо до естествения отвор, за да направите отстраняването по-лесно. Веднъж отворена, премахнете остатъците от обвивката с ръце. Внимавайте да не нараните семето.

Отглеждаме манго в саксия.

 Отглеждаме манго в саксия.
ISTOCK

След като го извадите, завийте семето във влажна кухненска хартия. Това ще подпомогне процеса на покълване. Намокрете няколко слоя кухненска хартия и завийте семето. Поставете го в найлоново пликче, което е отворено от едната страна. Поставете семето на топло, най-добре върху загряваща подложка за разсад, което ще увеличи шансовете за покълване. Докато чакате, поддържайте хартията влажна, но не мокра. От време на време проверявайте семето за кълнове. След като първите коренчета и стъбло станат видими, незабавно пресадете в съд, като внимавате да не нараните деликатното коренче. Напълнете саксия среден размер с висококачествена почвена смеска, обогатена с компост. Можете да използвате и микс без почва като комбинация от перлит и кокосови фибри, но скоро след това ще трябва да пресадите, за да осигурите на дървото необходимите хранителни вещества, за да се развива успешно.

Преди да засадите, навлажнете почвата, като полеете и оставите водата да се оттече добре от дупката на дъното на саксията. Засадете семето хоризонтално на почвата, непосредствено под повърхността. Покрийте с още почвена смеска и притиснете, за да осигурите контакт с почвата на всички части на семето. След няколко седмици ще видите първото стъбълце да се подава от почвата с първите няколко листенца. След като достигне височина няколко сантиметра, можете да преместите саксията на по-слънчево място, за да усилите растежа. Поддържайте почвата влажна през първите няколко седмици. След това разредете поливките. Не оставяйте почвата подгизнала, тъй като коренчетата може да загният. Когато разсадът израсте в първата саксия, пресадете в по-голям съд. Ако живеете в топъл климат, след година или две можете да преместите растението в градината си.

Изберете плод от магазина.

 Изберете плод от магазина.
ISTOCK

Дава плод след поне 5 г.

С добри условия и грижи дръвчето ще даде плод след 5-8 години. Трябва обаче да помните, че не е гаранция, че ще получите реколта дори след изтичане на това време. Вместо това можете да се наслаждавате на красивата корона на мангото, която ще предаде тропическа нотка на дома ви или на градината ви.