0

З а да се поддържат дърветата и храстите здрави, добре оформени и за да се стимулират цъфтежът и растежът им, е необходима резитба. Всеки вид има различна поносимост, но като общо правило широколистните дървета – габър, липа, черница и топола и почти всички храсти, се чувстват добре след такава намеса. Същото важи и за някои иглолистни дървета – тис, кипарис. Ако сте посадили дърво през есента, то напролет непременно трябва да предприемете резитба, съветват от специализирания сайт Зелено.бг.

Какво е необходимо? Трябват ви лозарски ножици, ножици за подкастряне и за подрязване на храсти - с дълги и къси дръжки.

Методи

Методите за рязане са два: подрязване или скъсяване, когато премахвате връхните пъпки, за да се развият страничните и да се сгъсти короната и пререждане, при което отделяте цели клони. За да се чувстват добре растенията, спазвайте няколко прости правила:

  • нека ножиците бъдат добре поддържани и остри;
  • стремете се да режете под лек наклон и горният ръб на отрязаното да е малко над пъпката;
  • за да не се пречупват големите клони, режете ги на два пъти – отгоре и отдолу;
  • заглаждайте отрязаното с нож и го мажете с градинарски мехлем – така ще зарасне по-бързо.

Има три вида резитби – при засаждане на растенията, за оформяне (докато са млади) и за съхраняване. При първия вид орязвате половината му наземна част при дърветата и 2/3 от него – при храстите. Ако извършвате резитба за оформяне на короната на дърво, трябва да премахвате част от периферните клони. За да му осигурите светлина и въздух, разреждате в средата на короната. Страничните клони на декоративните дървета се режат с 1/3, а орехът, дъбът, дивият кестен и тополата не се режат изобщо – така само ще развалите естествената им красота.

Санитарно

Листопадните храсти в градината, докато са млади, е необходимо да прочиствате само от преплетени клонки. С остаряването им е добре да започнете да извършвате и санитарна резитба. Така ще можете да ги запазите във вида, който искате. Ако отглеждате храстите заради цвета на листата или заради кората, най-добре е да ги режете ниско. Трябва да следите цъфтящите върху леторасли от миналата година храсти и веднага след като прецъфтят да отстраните клонките. За да бъдат по-буйни листопадните храсти, цъфтящи върху клонки от сегашната година, е добре да изрежете повечето им леторасли (от 2/3 до половината). В случай че гледате храстовидни лиани, запомнете – през пролетта задължително трябва да направите резитба за просветляване и санитарно рязане, а наесен да орежете клоните, докато стигнат до 30 см над земята. Розите в градината ви също се нуждаят от подрязване. Сега е точното време за това – от средата на март до средата на април. Разравяте розите, които сте зарили, за да предпазите от измръзване през зимата, и режете. На един корен е добре да оставите от 6 до 10 стъбла.

Жив плет

Друг важен момент е рязането на живия плет. Ако той е тип „жива стена”, можете да му направите резитба – санитарна, само през първата година. Ако искате да оформите класически жив плет, важното е да го задържите на височина и да го подтиквате да се разширява, затова го режете отгоре поне два пъти годишно и не му позволявайте да надхвърля 30-40 см. Резитбата за съхраняване влияе най-много върху декоративния вид на храстите. Зависи от времето, по което цъфтят, и се прилага на 3-4 години. Ако растенията не са поддържани, резитбата за съхраняване не е достатъчна и трябва да режете за подмладяване, като след това задължително прекопавате и наторявате. Това значи поне следващите 2 или 3 години да изрязвате всички клонки до една трета от основата им и прилежно да водите всички резитби за оформяне и съхраняване, когато се появят новите леторасли.

Полезно

Лигуструм Овалифолиум е вечнозелен или полувечнозелен храст с изправени нагоре светлокафяви стъбла. Листата са с овално-издължена форма, заострени на върха, тревистозелени, до 6 см дълги. Поради бързия си растеж и силното разклоняване на стъблото видът е подходящ за засаждане на живи плетове. Преди засаждане корените на Лигуструм Овалифолиум се потапят за 24 часа във вода.

  • Стеблата се изрязват с ножица на височина 15-20 см от корените. По желание може да се подрежат и на по-голяма височина, но за да отгледате хубав плет, трябва да го сгъстите добре още от основата.
  • Върховете на корените се подрязват.
  • Растенията се поставят в предварително изкопана яма.
  • Корените се закриват с пръст в изправено положение и се уплътняват добре.
  • Полива се обилно с вода.
  • За едноредов жив плет растенията се засаждат на разстояние 20 см - за 1 линеен метър са необходими 5 растения. За двуредов жив плет растенията се засаждат на разстояние 20 см шахматно - за 1 линеен метър са необходими 10 растения.

Най-големият в света е в Шотландия

Буковият плет Мъклър се намира на 18 км северно от град Пърт, Шотландия, и е най-голямата естествена преграда в света. Тази плътна стена от дървета е 36 метра висока в северния си край и 24 метра в южния, а средната й височина е над 30 метра, което я превръща в най-високата жива ограда в света, призната от Книгата на рекордите на Гинес. Мъклър е и най-дългият плет в света - 530 метра. Буковете са засадени през 1745 г. от Робърт Мъри Наирн и любимата му съпруга Днийн Мърсър в имението Мъклър. В памет на своя покоен съпруг Днийн решила да остави новозасадения буков плет да расте до небесата. Мъклър се кастри на всеки 10 години от екип от четирима мъже, оборудвани с хидравличен асансьор и преносими уреди за рязане, процесът отнема 6 седмици.