0

З а да снасят оранжеви, вкусни и богати на хранителни вещества яйца, ярките и кокошките имат нужда от обилна и сочна храна. Става дума не само за фуражи от моркови, картофи, цвекло, земни ябълки, но преди всичко за трева. В двора на село това не е трудно, защото птиците кълват червейчета и трева, когато е около тях. Ако не, самите домакини им хвърлят всичко това, което са изскубали като плевели, а птиците сами си избират от кои билки да кълват.

Богати на йод

С какво обичат да се хранят птиците. На първо място неограничени количества пъпеши, те с охота кълват тиквички, краставици, зеле, но въпреки това трябва да им се дават с мярка. От зелениите подходящи за хранене са листа от салати, богати на йод, както и ситно нарязани магданоз, копър, зелени пера от лук. Те са обичани не само от кокошките, но и от всички други видове домашни птици, особено от пуйките.

Отровни

Важно е да се отбележи, че не всички билки са подходящи за храна на птиците, а някои от тях може дори да са отровни, предупреждават от bgkids.hallowedgaming.com.

Затова стопаните предварително трябва да прегледат местата, където пасат трева кокошките му. Сред отровните растения са куче грозде - Solanum Nigrum. Също така бучиниш, кукуряк, къклица. Затова най-добре е незабавно да се изкоренят.

Детелина

Най-добрата трева за кокошките са тревни и бобови култури като детелина, люцерна, грах, пшеница, овес. През зимата е добре да се хранят с кълнове от пшеничен зародиш. Също млада коприва, която накълцана се слага във вода, смесва се с трици или зърнени смеси и е бомба от витамини. Други полезни са тученицата и червената детелина.

Жълтурчета

Птиците много обичат глухарчета, но дали да им се позволяват да ги пасат е въпрос с много спорни отговори сред птицевъдите. Някои от тях са мнение, че глухарчетата засилват апетита и укрепват организма им. Други са категорични, че по-скоро глухарчето вреди на кокошките, защото съдържа много силни вещества, които при предозиране могат да навредят. А както е известно кокошката е всеядна и лакома.

Бял равнец

Билките освен за храна се ползват и за лечение на птиците. Сред тях са бял равнец, вратига, части от ралицата за предотвратяване на инфекция. Сушени и смлени боровинки пък се дават срещу инфекция на пикочните пътища, точно като при хората.

В Кнежа

Кълцат месото с крехки чушки и джоджен

Едно старо и почти забравено ястие, с което почитат Петровден в Кнежа и селата в този район на Северна България, е ястието пиле лютика. Това е денят, в който приключват постите. По нов стил е на 29 юни, а по стар на 12 юли. Вече са се появили първите крехки и зелени чушки, а пилетата вече достатъчно са отраснали. Ястието е почти ритуално и се приготвя много лесно. Класическата рецепта е със сварено кълцано месо, но може да се приготви и с цели мръвки.

Пилето се сварява със стръкче млада чубрица, без която кокоша и пилешка чорба в Горна Мизия не се готви. Пилето се обезкостява. Част от месото се оставя за петровска чорба, а другата се слага в дълбок пръстен съд и се скълцва със сол на вкус. Набират се около 1 кг зелени, крехки чушки. Те само се пърлят на гореща ламарина или на котлон. Дори не е необходимо да се белят, защото ципата им е нежна.

Накъсват се на лентички и се смесват с пилешкото месо. Прибавя се една глава чесън, разделена на скилидки. След това сместа отново здраво се кълца. Накрая се загрява слънчогледово олио и се изсипва върху ястието, така че да зацвърчи. Подправя се с джоджен и китка магданоз, откъснати от градината. Поднася се с гореща прясна питка.