0

Н авлизаме в сезона на градушките, а това природно бедствие може за няколко минути буквално да унищожи цялата ни реколта. Затова е хубаво навреме да помислим за някаква защита, за да не отидат нахалост няколкомесечните ни усилия да отгледаме хубав чист зарзават.

Застраховка на реколтата е от полза само за големите производители, тъй като на практика всички застрахователи сключват полици само за по-големи площи. Не бива да разчитаме много и на това, че Агенцията за борба с градушките ни пази, тъй като ракети не се изстрелват над населени места, където са градините на хоби градинарите.

Вариант

Затова алтернативен вариант е да опънем над насажденията мрежа срещу градушка. На пазара и в интернет се предлагат много варианти. Важно е да се знае, че такава мрежа осигурява и определен процент засенчване. Затова трябва да я съобразим с мястото на своята градина. Ако засенчването е твърде голямо, това може да възпре растежа на културите. Но ако живеете в район със силно слънце, засенчването може да бъде доста полезно.

Именно процентът засенчване е това, което първо трябва да се гледа. Най-търсени са мрежи със засенчване между 40 и 60%. Търсени са и такива със засенчване около 20%.

Важно

За да е ефикасна срещу ледените късове, плетката трябва да е гъста и здрава. Много е важно влакната да не се разместват при дърпане или удар от ледени късове. Задължително трябва да изберете мрежа, която е устойчива на УВ лъчи, за да може да я ползвате по-дълго време. Тя трябва да е изработена от висококачествен полиетилен, който да не гние и да не се влияе от външни неблагоприятни условия.

Възможност

Мрежата, освен защита срещу ледените късове, трябва да осигурява възможност на растенията да дишат и да се развиват нормално, като пропуска водните капки и слънчевите лъчи. Дъждът преминава с по-слаба сила, за да не вреди на растенията. Трябва да се има предвид, че мрежите срещу градушка могат да ускорят или забавят прибирането на реколтата. Създава се микроклимат, който намалява нуждата от напояване. Мрежата също така пази реколтата от птици.

Цените варират според качеството на материала, като се движат около 50 ст. до 1,20 лева на квадратен метър. Мрежите се продават и на ролка, като цената зависи от засенчващия фактор. Така например руло с широчина 2 лева и дължина 100 см със засенчващ фактор 35% струва около 100 лева.

Дават помощи за застраховане

Oт 16 май до 15 юни ще се проведе прием на заявления за предоставяне на финансова помощ по мярка „Застраховане на реколтата“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор (НППЛВС) 2019-2023 г. По мярката ще се подпомага застраховането на реколтата от лозя с винени сортове грозде. Допустими за финансиране са застрахователни рискове за природни бедствия – неблагоприятни климатични условия (слана, буря, градушка, заледяване, силен или проливен дъжд, тежка суша), които унищожават повече от 30 на сто от средния добив, съобщиха от Министерството на земеделието. Загубите се изчисляват на базата на предходния тригодишен период или средното количество за три години с оглед на предходния петгодишен период, като от него се изключва най-високата и най-ниската стойност. Към застрахователните рискове, които се финансират, са включени неблагоприятни климатични условия (слана, буря, градушка, заледяване, силен или проливен дъжд, тежка суша), загуби, причинени от животни, болести по растенията, нашествия от вредители, както и загуби, причинени от пандемии при хората.