0

Е дин от най-досадните врагове на морковите е морковената муха. Тя се появява в края на май, а засегнатите растения се познават по червеникавох лилави петна по листата на оранжевия коренплод. По принцип  мухата снася яйца в почвата близо до моркова. Ларвите се хранят с пулпата моркови, оставяйки зад себе си проходи и тунели. Кореноплодите придобиват горчив вкус, а гнилостните образувания правят културата напълно неподходяща за консумация. Според опитните градинари е много трудно се изчисти този паразит, но има лек и за това. 

Съжителство 

Най-ефикасният начин да предпазим морковите от мухата е като засадим между тях лук или чесън. Така двете култури взаимно се пазят, морковите пазят лука от лукова муха, а лукът и чесънът морковите от морковена муха. Метод, за който Телеграф не един път е писал. Най-лесният начин е просто да редувате на площта, с която разполагате моркови с лук. 
Другият вариант е в лехите с лук, да боднете на няколко места моркови и обратното. 

Цвете 

Много силен и ефектевн помощник на моркова се оказва и невена, който носи сходно оцветяване. Така до лехите или между морковите е добре да завъдите невен, който точно сега през май започва да цъфти и да се размножава.  Цветето отблъсква неприятеля. Освен невен, другият враг на мухата е кориандърът. Така хем ще си имате подправки, хем моркови. Смес от пепел и тютюнев прах се разпръсква през редовете моркови. 

Нарязани листа 

Друг съвет, който градинарите дават, е да не се оставят нарязани листа от моркови в пътеките. Миризмата на етеричното масло на растението привлича паразита. Така или иначе, основната борба срещу вредителя е превенцията. Това е единственият начин да защитите реколтата от несгоди. Следвайте правилата смяна на реколтите, непрекъснато разрохквайте почвата, изтънявайте разсадите навреме, засявайте невен по периметъра на лехите, използвайте летен мулч, състоящ се от листа домати  Когато разрохквате почвата, уплътнете я в самата основа на стъблото. Ако мухата е контролирала миналата година, покрийте настоящата реколта с плътен нетъкан текстил. Копайте дълбоко в земята през есента, премахнете всички растителни остатъци и плевели.

Бор 

Друг вредител по морковите са въшките или листния бръмбар, които изсмукват сока на растението, което води до промяна във формата на кореноплодната култура. Ако в градината или наблизо има иглолистни дървета, рискът от този вредител се увеличава. В резултат на това морковите започват да се къдрят. Плодът е безвкусен и твърд.Първият признак на паразит са накъдрените листа на моркова. Традиционните методи включват използването на тютюневи листа. Тютюнът се държи във вода за един ден. Редовете с  моркови се поръсват с дървесна пепел. След това отгоре се пръска с получения тютюнев разтвор. Включва изолиране на посевите от иглолистни дървета и диви моркови, които са отговорни за вредителя. Необходимо е да се спазват правилата за сеитбообръщение, да се разхлаби почвата, през есента да се извърши дълбока оран на зоната, предназначена за моркови. Семена е препоръчително да се накисват в разтвор на манган.

Лют червен пипер със сапун гони голия охлюв 

Опитните градинари препоръчват борбата с голи охлюви чрез пръскане на растението с витриол, суперфосфат или калиева сол. 
Разтворите се разреждат в съответствие с инструкциите на опаковката. Поръсването на гасена вар също работи добре. Препоръчва се употребата на металдехидни гранули. Продуктът е много търсен сред градинарите, доказа се, че е ефективен срещу голи охлюви. Има един интересен популярен метод за справяне с вредителите. Състои се в приготвянето на тинктура от червен пипер. Концентратът се разрежда с вода и се добавят стърготини от сапун.Мекотелото моментално напуска любимите си места. Контролът на вредителите трябва да се извършва през нощта. Той е активен по това време на денонощието. Превенцията на охлюви е много проста. Достатъчно е да плевите лехите навреме и да не оставяте купчини върхове, плевели близо до лехите. Това може да бъде страхотен дом за охлюви. Внимавайте за проветряването на почвата, не позволявайте появата на застой на вода в леглата.