0

Н езависимо какви лози от какъв сорт грозде искаме да засадим се нуждаем от вкоренени резници. Практически това е най-лесният начин за засаждането на лозя, съветват от kakda. Може да си купим готови, но може и сами да си отгледаме, като ги вземаме през пролетта или есента. Избираме добре узряла лозова пръчка с дебелина около 1 см, без видими наранявания. Изрязваме участък с два-три възела (около 30-40 см), като правим срезовете с лозарска ножица или много остър нож, така че да не допуснем смачкване на пръчките. Първият е директно да засадим в почвата, като закопаваме голяма част от отрязаната лозова пръчка в земята и я поливаме от време на време. Преди самото засаждане поставяме резниците във вода за 3-4 часа. Този метод се прави през пролетта. А до есента трябва да имаме вкоренени резници.

Можем да си купим готов разсад за лоза

 Можем да си купим готов разсад за лоза
Светлана Трифоновска

Друг начин е да потопим резниците във вода за 2 дни, като ги оставим на хладно и тъмно място. Можем да ги заровим в мокър пясък на 30-40 сантиметра дълбочина. Вадим резниците и ги промиваме в слаб разтвор на калиев перманганат (против мухъл). Режем двата края диагонално и потапяме пръчките изцяло под вода, пак за 2-3 дни. След това правим леки драскотини с остър нож по повърхността на долния край на всяка пръчка, за да ускорим покълването. Заравяме лозовите пръчки в почвата, като ги подреждаме под наклон (60-70 градуса). Оставяме само една пъпка над нивото на почвата. През есента резниците ще са добре вкоренени. Последният вариант е да вземем резници през пролетта, да ги забодем почти до дъното в подходяща кофа, предварително надупчена на дъното и напълнена с пясък и дървесен талаш, в съотношение 1:1. Оставяме кофата на сенчесто място и поливаме веднъж в седмицата. През есента ще имаме добре вкоренени резници, които засаждаме.

Можем да си отгледаме лозов разсад в домашни условия

 Можем да си отгледаме лозов разсад в домашни условия
Светлана Трифоновска

За засаждането на вкоренената пръчка ни трябва доста слънчево място. Почвата ни трябва да е дълбока, добре дренирана и рохкава, както и добра циркулация на въздуха. За всяка лоза изкопаваме дупка с дълбочина около 40-50 см и широка около 30 см. Пълним 1/3 с рохка почва и слагаме вкоренената лоза. Зариваме с още почва и поливаме с вода. Внимателно утъпкваме почвата около корена, а след това зариваме с още почва. На лозата оставяме 2-3 пъпки, а другото изрязваме.

Трябва няколко години, за да дава лозето плод

 Трябва няколко години, за да дава лозето плод
Светлана Трифоновска

Окопаване, поливане, подрязване и мулчиране

Окопаване, поливане, подхранване и подрязване са основните грижи за новите лози. Кората, която се образува след дъжд, трябва да се разрохква, а ако открием пъпките, наново ги покриваме с рохкава пръст. Когато леторастите достигнат 15-20 см и по тях се появят първите мустаци, трябва да почистим росните корени. За целта разравяме купчинките внимателно и изрязваме росните корени с остър нож. През втората половина на август правим второ почистване на росните корени. Не торим през първата година, освен ако нямаме проблем с почвата. Торим леко през втората година на растеж. Можем да използваме мулч, за да поддържаме равномерно количество влага около лозята. Можем да наръсим дървесна пепел около ствола, като това е един от най-добрите и безопасни източници на хранителни вещества. Поливаме с вода по-често през първата и втората година, докато лозата е още малка. От третата година нататък поливаме все по-малко, защото лозите пускат много дълбоки корени и сами си набавят голяма част от нужната им влага. За да се предпазят от евентуални ранни студове, младите лози се загрибват по-рано. През пролетта на втората година, още преди разпукване на пъпките, лозите се отгрибват по възможност по-дълбоко. Целта е да се открият росните и по-плитките корени, за да се премахнат. По този начин лозите развиват по-дълбоки корени, което ги прави по-устойчиви на суша.