0

А нанасите са едни от малкото растения, които успешно могат да се отгледат от остатъци от плод, закупен от магазина. Необходими са само няколко минути, за да засадите тази част от ананаса, която обикновено отива на боклука. Ако сте късметлия, дори може да отгледате още плодове след известно време, стига това да става при необходимите условия, пише „Рурълспраут“. Дори новозасаденият ананас да не даде плод, вие все пак ще се сдобиете с хубаво приятно стайно растение. Преди да се захванат с тази задача, повечето хора ще се запитат дали новозасаденият ананас ще даде плод. Отговорът обаче не може да бъде категорично да или не.

Подобно на останалите плододаващи растения, ананасът има нужда от точните условия, за да бъде отгледан. Засаждането не е трудно, но поддържането на жизнеността на растението за две и повече години, в които достига зрелост и дава плод, може да бъде доста сложно. плод - поне 6 часа дневно. През лятото имат нужда от някаква защита, но няма да дадат плод при слаба светлина. Когато растенията се отглеждат на закрито, е доста трудно да постигнем тези условия. За да даде плод ананасът, трябва да инвестирате в лампи за растеж на растенията. Друг вариант е да оставите контейнера с ананаса навън, където да го къпят слънчевите лъчи. Друг фактор е температурата. Като тропическо растение ананасът не обича студа. Той спира да расте, когато живакът падне под 15,5 градуса по Целзий. Затова е нужно да поддържате температурата в умерени граници - между 18 и 29 градуса, за да постигнете най-добри резултати.

По отношение на поливането трябва да се поддържат приетите стандарти - да се избягва засушаването и преполиването. Но ключът към плододаването е подхранването. Нужен е балансиран тор с бавно освобождаване, който да се прилага веднъж на сезон през пролетта и лятото. Това е достатъчно, за да се поддържа жизнеността на растението през годината в правилната почва. Ако спазвате тези условия, има голяма вероятност да отгледате ново плододаващо растение от останки от друго такова, закупено от супермаркета. Първото, което трябва да направите, е да си закупите ананас от магазина. За да имате по-големи шансове за успех, трябва да изберете плода внимателно. Той трябва да е узрял, но не презрял. Необходимо е да има и сочни зелени листа. Изберете ананас с жълтеникав оттенък. Ако плодът е станал оранжев, то значи вече е презрял. Ако е зелен, не е узрял достатъчно.

Листата също са важни. Те ще бъдат единствената част от растението, която ще засадите. Листата трябва да са яркозелени, не трябва да са сивкави и изсъхнали. Кафявите листа също не са добър знак. Проверете листата за наранявания или вредители, преди да направите окончателния избор. Втората стъпка е да махнете върха на плода - листата. Хванете върха на плода, като е добре да използвате ръкавици, и просто го завъртете в основата. Короната на ананаса лесно ще се отдели. Следващата стъпка е да отделите част от самите листа. Преди засаждане трябва да оголите част от стъблото. Отстранете листата от първите 5 сантиметра на короната, за да може да се появят корените. Това става лесно - листата се обелват едно по едно. Не се притеснявайте, ако нараните короната. Корените ще се появят на местата, където са били премахнатите листа. Може да оставите короната на място, далеч от пряка слънчева светлина, да поизсъхне през следващите един-два дни преди засаждането й. Това ще даде възможност на раните леко да се заздравят, като така ще се намали рискът от заболяване. Растението може да изкара корени във вода, но най-добрият начин е директно в почвата. Ако поставите във вода, корените ще избият по-лесно. Освен това ще имате възможност да наблюдавате процеса. Но засаждане директно в почвата дава възможност да избият по-здрави корени. Избягва се и шокът по-късно при пресаждане. И двата метода са добри, така че изборът е ваш.

За потапяне във вода изберете буркан с гърло, който да дава възможност короната да се задържи над нивото на водата. Напълнете го с вода и го поставете на слънчево място. Сменяйте водата на всеки 2-3 дни. За да засадите директно в почва, трябва да си направите свой микс с добро дрениране. Най-добре е да изберете микс за сукуленти или кактуси. Може да си направите и свой, като смесите почвена смеска с речен пясък. Напълнете саксията с почвената смеска и преди засаждане полейте. Поставете короната на ананаса така, че оголената й част да има пълен контакт с почвата. Поставете саксията на слънчево място и поддържайте почвата влажна, докато се появят корените. Ако сте сложили короната във вода, ще видите, че се появяват коренчета след няколко седмици. Трудно е да се прецени кога това става в почвата. За да видите как върви процесът, леко изтеглете короната. Ако има съпротивление, дори малко, това означава, че коренчетата се появяват.

Пресадете, когато коренчетата достигнат 5 см

След като коренчетата достигнат дължина от около 5-7,5 сантиметра - това обикновено се случва след около месец, короната вече трябва да се пресади. Изберете достатъчно голям съд, който може да побере растението в пълния му размер. Напълнете го с почвена смеска за кактуси и сукуленти и пресадете короната, след като внимателно полеете. Оставете растението на слънчево място и поддържайте почвата влажна, за да му дадете възможност да се вкорени. Веднъж, когато корените се захванат, разредете поливките. Продължавайте с грижите за растението през следващите две до три години, като го пазите от студ и прекомерна слънчева светлина. Ако го отглеждате при точните условия, може да се сдобиете с чисто нов ананас.