0

Н ай-малките градини с насаждения от роза Дамасцена също трябва да получават някакъв вид субсидии, независимо че не са регистрирани като земеделски производители. От тях излиза качествен розов цвят, а стопаните също си плащат данъците. Това каза пред „Телеграф“ Веселин Ганчев в разгара на розобера. Той е собственик на Старата розоварна в Стрелча и е от Българската национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“.

Ръчен труд

Веселин Ганчев потвърди, че мнозина от малките собственици на градини ги оставят да загинат, защото не могат да се справят с тях. Проблемите са натрупвани в годините, практически това е типичен семеен бизнес. Повечето от стопаните имат под 5 дка розови насаждения, което не им позволява да се регистрират като земеделски стопани.

Това означава, че те не могат да получават никакви субсидии като останалите земеделци, въпреки че произвеждат много качествена земеделска продукция. Специално за розопроизводството те са много важни, защото отглеждането на роза Дамасцена изисква предимно ръчен труд, какъвто извършват точно тези семейства, обясни той. Те си гледат по-качествено и грижливо розите, не оставят трева, всяко растение получава по-специални грижи, отколкото масивните от десетки декари, допълни той.

Де минимис

Практически тези хора поемат на собствения си гръб всички разходи, защото те не се вписват в изискванията, за да получат помощ. Много от преработвателите разчитат точно на тях. Розопроизводството и отглеждането на лавандула е замислено точно за най-малките стопани, което всъщност е в основата и на устойчивото земеделие и преграда срещу обезлюдяването на селските райони. Ето защо настояваме да се намери начин, тези хора също да получават помощи, така че да не оставят бизнес, който стотици години е носил доходи на поколения фамилии.

Почерняват

Проверка на „Телеграф“ в розови градини в Стрелча установи, че много малки стопани наистина са оставили розовите си градини да загинат. Случва се точно това, за което предупреждават специалистите. След липса на грижа на третата година розовите храсти почерняват. Розите продължават да се борят и цъфтят до последно, но черни клони протягат ръце към небето и ги обграждат като клетка. Според Мария от Стрелча, която притежава точно такава градина, розата има много яки корени, тя е трън, който трудно може да умре. Въпреки това аз нямам повече сили да се боря.

Берачи

Тя разказа, че няма нито сили, а най-малкото сметка да предава цвят за 2,50 лв. кг на дестилериите, а в същото време да плаща на берачите по най-малкото 1,50 лв. за кг. Няма кой да бере, в розите влагаме торове, те често хващат въшки, трябва да купуваме препарати, за да ги пръскаме, а тази година те скочиха до небесата. За кого да ми е жал, за мен или за тях, въздъхна жената. Няма как да оцелее това производство, ако не му се даде помощ, допълни тя.

Азербайджан

Тази година в края на май няма никакви доставчици на биорозов цвят, потвърди Веселин Ганчев. Той е от преработвателите, които работят основно с малки производители, дестилира и биорозова вода и масло и други билки. Биологичното производство е много трудоемко и скъпо.

Използват се препарати, но те са много скъпи и мнозина се отказват да отглеждат по този начин, обясни той. Добивът е много по-малък, а последните години имаше спад на пазара заради пандемията, така падна и изкупната цена. От друга страна се намеси и конкуренцията от Турция и Азербайджан и ние преработвателите нямахме възможност да плащаме добри цени на земеделците, обясни драматичната ситуация той.

Тестване

Ганчев разказа, че при биопроизводството тестват суровината за 500 пестицида, като се съблюдава да са в границите на допустимото.

При розата има и друг проблем. Той се състои в това, че методът на анализ на суровина и краен продукт се тества до втората десетична запетая. Ако, тествайки цветовете по метода на пестицида в 7-ия знак, анализът не го хваща, но когато се извлече маслото, то е концентрирано от тонове цветове, изведнъж се оказва, че пестицидът е вече във втория знак след десетичната запетая. Това е проблем и за преработвателя, защото той плаща по-висока цена за суровина, а се оказва, че маслото вече не е биологично.

По-бледи

От друга страна очакванията за отлична розова реколта през май не се сбъдват. Причината е в засушаването, обясни преработвателят. Той показа как да се различи дали в цветовете има масло или не. При Дамасцената колкото е по-наситен розовият цвят, толкова повече масло съдържа. Колкото са по-бледи цветовете, толкова по-малко масло имат. Обичайно бледият цвят е резултат от засушаване.

Пестициди от подпочвени води и пръскания в горите

Пестицидите освен при гледането на насаждението могат да попаднат от съседни градини, подпочвени води, но и нерегламентирани пръскания на горски стопанства. Как ще ми обясните на връх над Стрелча, попита Ганчев, където е плато, там няма култивирани култури, всичко е диво. Берем жълт кантарион, дестилираме го и се получава пестицид в маслото. В същото време от горските стопанства дават бележка, че не ползват препарати.

Също така жълтият кантарион е като гъба за пестицидите. Той е като магнит за тях, независимо къде са. В същото време няма изследване на розата на ветровете в България.

Който иска, може

Държавата и чиновниците най-лесно се измъкват от защита на малките земеделци, като се позовават на факта, че те не са записани стопани. И казват, ами Брюксел няма да разреши държавна помощ. Очевидно е, че хората, които обработват такива малки градини, няма как да се регистрират и се завъртаме в омагьосан кръг, защото минималното изискване е да обработват поне 5 дка. Много от тях гледат по 1 или 1,5 дка и половина.

Може ли да се излезе от него. Който иска, може да го направи. Първо, да се създаде аргументирана програма за защита на малките розопроизводители, предвид спецификата на занятието. Новата селскостопанска политика е позеленяване и устойчиво земеделие, а този тип дейност се вписва изцяло в тези изисквания.

Отглеждането на роза Дамасцена е уникално не само за България, но и за Европейския съюз, защото Розовата долина е единственото място, където това се прави. Малките розопроизводители трябва да бъдат защитени и спасени. Те са част от един уникален продукт, който все още е най-качественият в света, и който освен за парфюмерия носи много ползи и за човешкото здраве.

Нима чиновниците в Брюксел не се парфюмират и не ползват розова вода и лечебната сила на етеричните масла, от които милилитри в Германия струват луди пари. Просто някой трябва да се заеме, да си сложи главата в торбата и да го представи където трябва.