0

П редпазването на чесъна със зелева чорба е една от темите, която разгаря истински страсти в групите за хоби градинарство в социалната мрежа Фейсбук. Може да се каже, че привържениците на

нетрадиционния метод за превенцията срещу червеи и лукова муха са точно колкото и яростните противници. В интерес на истината, всеки си решава дали да опита да защити насажденията си по този начин, но преди да го направи, трябва да има предвид няколко важни неща.

Сол

Въпреки че има специализирани сайтове, които препоръчват солта като средство срещу плевели, тази мярка крие много сериозни опасности за почвата. Една от тях е, че след като премахнем плевелите, заради солта може да се окаже, че ще премахнем и всяка друга растителност на мястото, което сме третирали. А нека не забравяме, че зелевата чорба съдържа доста количества сол.

Млечни бактерии

Преди да пристъпим към този радикален експеримент в градината си, нека помислим дали не е добре да го заменим с нещо друго. Например най-важната и лечебна съставка на суровите туршии, каквото е и киселото зеле, които зреят само във вода със сол, са млечнокиселите бактерии. Подобни на тези в киселото мляко. Така че мераклиите за радикален, нетрадиционен подход към растителната защита в градината могат да пробват да третират чесъна си с разтвор на домашно приготвено кисело мляко, за което е сигурно, че съдържа достатъчно количество млечнокисели бактерии, при това без сол.

Арамейска рецепта

Ето какво споделят и всички привърженици на лечебните качества на зелевата чорба по отношение на чесън, а оказва се и за картофи и овошни дървета. На първо място, много е важно точно кога и как се обработват растенията с арамейската чорба. Има единодушие на всички, които са пробвали, при това успешно. Чесънът трябва да е поникнал до втория си лист и да е образувал чаталче. Тогава се разтваря задължително зелевата чорба едно към едно с вода. След това се ръси с метличка. Това е.

Важно е да се запомни, че всички, които са третирали растенията си с само с чорба, без разтвор, са загубили чесновите си лехи, които първо са започнали да жълтеят.

Въшки по овошки

Повече от любопитно е мнението на един от членовете на групата за хоби градинари, който споделя безвредна, но миризлива рецепта срещу въшки по дърветата. Очевидно силната миризма на зелевата чорба също отблъсква вредителите. „Взимам пластмасово 2-литрово шише от бира, режа отстрани няколко прозорчета симетрично по средата и го пълня със зелев сок. Шишето окачвам на стъблото на метър от земята. Досега не съм имал въшки по дърветата”, споделя мъжът.

Дървесна пепел

Другият вариант срещу червеи по чесъна и лукова муха е няколко пъти да се наръсят с чиста дървесна пепел, без никакви примеси от въглища. Процедурата е полезна и при картофите, защото дървесната пепел осигурява калий, от който те имат нужда. Дървесна пепел обича и черешата.

Моркови

Един от най-лесните и естествени методи за борба с луковата муха са морковите. Просто моркови се засаждат между чесън и лук и така двете растения взаимно се пазят от вредителите си. Без никакви препарати и никакви усилия.

Стар бял лук в буркан със зехтин

Въпреки че все още е рано да се говори за съхранение на стария чесън, ето и няколко рецепти от хоби градинарите, които могат да се окажат полезни за кулинарите. Традиционният начин е, след като се прибере чесънът, да се сплете и да се окачи да съхне на проветриво място, но без да е директно огрян от слънцето. Колкото по-дълго стои, толкова по-дълго ще издържи без поражения през зимните месеци. По-късно се прибира в кошница, кашони, застлани с вестници на тавана, студена стая, зимник, килер, но така че да няма влага. Може и на терасата, но прикрит от влага.

В последно време мнозина го съхраняват в отделението за зеленчуци на фризера си. Другият вариант е разделен на скилидки, но с люспи да се насипе в торбички и да се държи в камерата на хладилника. Тези, които са пробвали, твърдят, че запазва аромата си и се бели лесно.

Едно от най-разумните предложения е да се почисти голямо количество чесън, да се насипе в бурканчета и да се залее с олио или зехтин. Така се съхранява на хладно дълго време, защото мазнината го пази от окисление. След това само се вади и се ползва като подправка. Тази рецепта има и вариации с пасиран чесън, подправен със сол, люти чушки и много олио, която се държи като апетитна и лечебна паста срещу вируси в хладилника. Към нея при ползване се добавят зелени подправки по избор.