0

Р ътене на клубените на картофите е невъзможно за големи площи. Но обикновено ранните картофопроизводители са на малки площи, така че независимо от метода този процес се препоръчва. Особено за стопани, които ще отглеждат картофи на два-три декара. Кое е важно за размера на клубените. Средният размер на клубените е от 60 до 100 грама. Ако сте закупили висококачествен сертифициран материал, при него няма проблем дали клубенът ще бъде с по-малък или по-голям размер. Когато фермерите си закупуват картофи клас Б, тогава се препоръчва да не се купува дребна фракция. Препоръчително е при ранното производство да се избира фракцията от 3,5 до 5 сантиметра.

Какво представлява рътенето? Това е да стимулираме клубените на картофите на по-ранен етап, да се получат едни здрави клубени, защото в крайна сметка важното е всички картофи да поникнат равномерно. Как да го правим? Трудоемкото е да бъдат наредени в щайги. В зависимост от района около 40 дни преди момента, в който ние ще засаждаме, трябва да се рътят в щайги. Те се поставят на тъмно. Освен в щайги съвсем нормално е да се поставят и в каци за семена и за картофи. Целта е да ги сложим на тъмно при температура 8-10 градуса, с висока влажност, за да може да стимулираме събуждането на очичките, за да не се получи еднокълние. Защото при ранните картофи може те да поникнат с едно стъбло. В момента, в който започне събуждането на очичките, силно се осветява помещението, за да може да закалим кълновете на картофите. След това до самото засаждане отново се затъмнява помещението, за да може картофите да изчакат периода, в който ще отидем на полето. Много е важно да си преглеждаме клубените на картофите и там, където има овласяване и по-тънки кълнчета, да се отстраняват своевременно. Важно е да наблюдаваме клубените и при най-малкото съмнение за заболяване да търсим специалист, защото напоследък сме атакувани от доста болести по картофите.

Как да изглеждат добре рътените картофи? Кълнът трябва да е здрав. Важно е картофите да поникват със 6-7 очи. Едно растение, което има повече стъбла, от него разчитаме на по-високи добиви. Когато имаме еднокълние, естествено, едно стъбло ще формира по-малко картофи. Когато засадим рътен посадъчен материал, картофите поникват между 10 и 12 дни по-рано. Това дава възможност да изкараме много по-рано продукция, чиято цена е много по-висока. Освен това ни гарантира дружно поникване на посева, което също е добре за развитието на културата.

Рътеният посадъчен материал може да се засажда на ръка. При самото засаждане най-важна е температурата на почвата. Картофите трябва да се засаждат при температура на почвата между 8 и 10 градуса. Има почвени термометри и този показател трябва да се следи. При по-ниски температури вкореняването и развитието се забавя. Разстоянието за засаждане го определяме вътре между редовете. Когато обработването е механизирано, разстоянието е 70-75 сантиметра между редовете, за да могат да влизат машините. Тези, които имат ръчна обработка, междуредовото разстояние може да падне до 60-65 сантиметра. Гъстотата вътре в реда - ако засаждате по-едър посадъчен матеариал, например клубените са вносни и големи, тогава разстоянието за засаждане трябва да отиде до 30 сантиметра независимо от сорта. Но средно засаждане дори по-гъсто до 25 сантиметра, когато сме осигурили достатъчно торове и добра обработка на почвата, дава доста добри добиви. Дълбочината на засаждането е фактор, който е важен. Картофите трябва да бъдат засадени на дълбочина между 8 и 12 сантиметра. Напоследък има проблем с картофения  молец. Това налага клубените на картофите да бъдат залагани по-надълбоко. Затова се препоръчва даже до 12 сантиметра дълбочина на засаждане. Когато садим на ръка, след това имаме загърляне, с което можем да коригираме дълбочината на засаждане.

 За да се събудят пъпките: Правим стимулиращи разрези

Развитието на по-голям брой пъпки (очички) и съответно стъбла е обусловено от процесите, протичащи в клубените, пише „Синор“. Обикновено в картофените грудки хранителните вещества се доставят предимно към доминиращите върхови пъпки и те започват развитието си първи. Страничните се събуждат по-късно или след отстраняване на основните - те са резервни. Пъпките, разположени в долната част на грудката, като правило изобщо не покълват, а ако това се случи - тези стъбла изостават в развитието си, остават по-слаби, както и новообразуваните върху тях клубени. Причината за това се крие във факта, че доминиращите и събудени вече горни пъпки потискат останалите, изсмуквайки нужните им за събуждане хранителни вещества. Когато стъблата се развиват равномерно, тогава няма да има дребни картофи. За да се разпределят равномерно хранителните вещества към всички очи на грудката и да се стимулира едновременното им покълване, правят се стимулиращи разрези.
Тази манипулация трябва да се провежда в периода на покой на клубените - около 1 до 2 месеца преди засаждането им. Важно е очите все още да не са се събудили и започнали да растат, защото в противен случай това няма да се случи с тези, растящи в долната част на грудките.
При добро обезпечаване с хранителни вещества и влага методът осигурява значително увеличаване на добивите.
Пръстеновидният разрез спира притока на хранителни и растежни вещества към горната част на грудката и ги насочва към страничните и долните пъпки, което стимулира тяхното събуждане и развитие. В резултат на това количеството на стъблата, а съответно и на новоизрасналите клубени, се увеличава. Тези разрези се правят по средата на дълбочина 0,7-1 см, изчаква се да се събудят спящите вегетативи пъпки и тогава се засаждат.
Едните разрези се правят напречно, но на по-голяма дълбочина, оставяйки сърцевината цяла с дебелина около 1 см. Преди засаждане клубенът не се разделя на две части, а остава цял.
Надлъжните разрези с връзка (мост) пък се правят 30-ина дни преди засаждане на клубените. Те се разполовяват по дължина - от върха към долната част, но така, че да се запази връзка с дебелина 1,5-2 см отдолу. Тук е важно да се отбележи, че при този начин на стимулиране на грудките те се оставят да покълват на светлина. Непосредствено преди засаждане половинките се разделят и засаждат. При тези разрези тъканта не изсъхва много, защото двете части са свързани помежду си. На повърхността се образува плътен корков слой, който предпазва грудките от проникване на патогени. Ако те се разрязват в деня на засаждане, тогава вероятността от загуба на растения е значително по-голяма.
Кербоване - над спящите пъпки в долната част на клубените се правят напречни разрези или във формата на полумесец на дълбочина около 0,5 см.
Стимулиращите разрези ще осигурят максимален брой стъбла и картофи, както и равномерното им израстване и развитие.
Това е особено важно за сортовете, които образуват малък брой стъбла. За предпазване на посадъчния материал от инфекции, особено вирусни, след всеки разрез ножът трябва да се дезинфекцира в 2%-ен разтвор на калиев перманганат. По-едрите клубени (50 г и над) е добре да се разрязват надлъжно, като двете половинки могат да се засаждат поотделно и всяка част ще даде реколта толкова, колкото цял клубен, а даже да се поставят в едно гнездо - тогава храстът ще бъде по-високодобивен от целия засаден картоф.