0

В ече е време да засадим разсада домати на открито.

Както „Телеграф“ писа, повечето градинари смятат, че подходящото време за това е след Гергьовден.

Има няколко важни неща при саденето, които ще ви гарантират добра реколта.

Болести

Доматите са неизменна част от всяка градина. Но имат един недостатък – те са податливи на много заболявания – гъбички, бактерии, вируси.

За да намалим до минимум опасността растенията да бъдат заразени, е много важно да спазваме сеитбооборот. Това означава всяка година на доматите да намираме ново място в градината. Така ще им осигурим и нужните хранителни вещества, тъй като те имат нужда от много такива.

Препоръка

Друга важна препоръка е да засаждаме разсада на доматите надълбоко. Изкопайте за всяко растение дупка с дълбочина 13-17 сантиметра. Друг начин е да засадите разсада така, че около 2/3 от растението да бъдат под земята – само горните листа да се подават над почвата.

Това позволява на доматите да развият дълбоки корени. Те се изсушават много по-бавно. Засаждането на дълбоко дава също така стабилност на растението, което много бързо може да достигне размери на храстче.

Колци

Хубаво е още в самото начало да осигурите опора на доматите. Традиционно градинарите използват за целта дървени колци, като прикрепят растението със сезал, памучни парцалчета и дори с парче стар чорапогащник. Повдигнатите над земята домати са с добра циркулация на въздуха между листата и плодовете. По този начин се подобрява и достъпът до слънчева светлина. Всичко това има важно значение за успешното узряване на доматите.

Преди да разсадите разсада, е добре да се погрижите за подхранването. В дупките служете начукани яйчени черупки, които ще внесат калций, необходим за растението. Върху черупките хвърлете малко компост.

Мулч

Основата на растението също има нужда от внимание. Затова е добре да покрием почвата с мулч. Мулчът позволява да се задържи влагата, а същото така предотвратява появата на плевели. Идеалният мулч за доматите е сламата или окосена трева.

Опъваме тел в парника

Хоби градинарите споделят в социалните мрежи различни начини за връзване на доматите в парника. „До всеки корен домат забивам колче. Опъвам тел от единия край на оранжерията до другия. Върхът на всяко колче привързвам към опънатия тел. Всеки корен домат привързвам към колчето отдолу нагоре. Премахвам всички колтуци. При появата на цветове опрашвам с доматин през 2 дни. Отдавна не ползвам сезал, около който се увиват доматите. Засаждам и отглеждам 50-60 корена домати. Който отглежда повече, прилага други начини. В оранжерията отглеждам само домати“, пише потребителка в социалната мрежа.