0

В ероятно мнозина си спомнят градините на бабите си, в които бобът беше засят между редовете с царевица, а цялото блокче беше опасано с тикви. Фасулът се увиваше около стеблата на царевицата, а огромните листа на тиквите хвърляха сянка около насажденията.

Перу

Както знаем, трите култури са пренесени в Европа от Южна Америка, а от Перу пък е дошла и тази древна технология на отглеждане. А северните американци я наричат Три сестри. Един от най-стриктните й последователи е Тихомир Трайков, за когото много често пишем, защото е достоен последовател на дядо си, който пък е учил чехите на градинарство през миналия век. Ето какво споделя Тихомир за този начин на отглеждане на трите култури.

Плевели

През последните 2 години отглеждам успешно и аз по тази древна индианска технология, като и трите реколти дават чудесно количество, разказва той. Така е, защото си помагат едни на други и се обичат. Например бобът обогатява почвата с азот. От него се възползват царевицата и тиквата. Царевицата помага на боба, като той се увива около нея и въпреки това не й пречи. Тиквата успешно завива почвата с плътна пелена от листа, което запазва влагата и възпрепятства развитието на плевели.

Мускатова цигулка

Тиквите са Мускатова цигулка, царевицата при мен е пуклива царевица оранжева, а бобът е бял увивен, споделя градинарят.

Ето и стъпките, които извършва при засаждането на трите сестри.

Почиства мястото от плевели, като може да се фрезова и се правят гнезда, върху които може да бъде посипано по малко компост след засаждането.

Първо засажда гнездата с царевица, царевицата се сее до около 10 април, а бобът след тиквите, но след 1 май.

Гнезда

Според Тихомир царевицата се засажда през 2 метра, на 1 метър, ред от ред, като следващият ред е шахматно засаден, така че да се кръстосат гнездата, а във всяко гнездо се слагат по няколко семена.

Бобът се засажда на 50 см от гнездата с царевица от двете страни на реда, като се набиват ниски колчета на всяко гнездо, по които първо да тръгне и после се прехвърля и на царевицата. Във всяко гнездо се поставят поне по 3 семена боб.

Тиквите той засажда на по-големи гнезда от по 3 семена, но с повече компост. Трябва да се има предвид, че на 100 кв. м площ се правят най-много 8-10 гнезда с тикви, а те буквално превземат цялото място впоследствие.

Джунгла

Другият начин е да се сеят ред по ред боб, царевица и тикви, които после се разреждат на ръка, но според Тихомир Трайков е по-неефективен метод, защото полето се превръща в джунгла, в която трудно се влиза после.

Окопавания

Първоначално се налага поливка на всяко гнездо или дъждуване при засушаване. Нужни са и едно или две ранни окопавания с мотика на ръка или пък се дърпат плевелите на ръка. Важно е пръстта да е чиста, за да могат тиквите да си пуснат много корени и да се разселят успешно навсякъде. Те не се кършат, растенията се оставят свободно, само на боба може да му се помогне да се захване за царевицата, но само се насочва, защото той бързо се увива.

Няколко пъти берем шушулките

Първо обираме боба. Трябва да се има предвид, че няколко пъти в годината се берат шушулките, а накрая се изтръгва цялото растение и се обира напълно. Следваща е царевицата, а в късна есен са тиквите. Трябва да се приберат преди първата слана, като се подреждат в мазето на сухо, където траят до месец март повечето, ако мазето не е прекалено влажно.

Трябва да се знае, че когато тиквите се разлистят навсякъде, поливането и прекопаването вече не е необходимо, освен ако не се засуши прекалено.

Сортовете Лоди и Калина са крехки и без лико

Двата сорта фасул Лоди и Калина в градината на Гергина Георгиева дава две реколти, споделя тя във Фейсбук. Те са с жълти и зелени чушки, бобът е нисък и много ражда. Тя разказва, че щом направи чушките, го оскубва, прави консерви, след това сее втори път от него, който консумират в семейството през лятото. За сеитбооборот понякога на негово място засажда зеле. Сортовете са без лико, крехки и вкусни.

Най-лесният начин да се почисти фасулът от шушулките е, като се оставят на слънце да се напекат, след това се избухват и накрая се отвява на вятър.

Става за чорба

От супермаркета: Фасулът от Египет е хибрид с хилава реколта

Насипният фасул от Египет от супермаркетите е бързо увиращ, споделят градинарите, но в повечето случаи дава хилава реколта. Те предупреждават, че е така, защото вероятно е хибрид и се разпада при повторно засяване. Други хоби градинари споделят в социалните мрежи, че и те са ползвали семена от насипен вносен боб от Египет, който увира бързо, и са получили богата реколта. За него обаче са нужни пръти.

Лесен начин според тях да се провери дали има кълняемост е, като се поставят няколко бобчета върху мокър памук за 5-6 дни. Ако покълнат, може да се сеят, но това не гарантира, че ще дадат реколта.

Според Донка Атанасова българският сорт боб "Добруджанка" е по-ситен, но ражда много и много бързо увира. Тя добавя, че го е ползвала само за зрял боб, не и за зелен.