0

Я сни и основаващи се на научни данни, оценки на въздействие по вид и еднакви за всички държави членки трябва да са правилата за хуманно отношение към животните, предназначени за производство на храни.  В резолюцията относно доклада за прилагането на законодателството на ЕС за хуманно отношение към животните във фермите, приета във вторник с 496 гласа „за“, 140 „против“ и 51 „въздържал се“, евродепутатите, водени от докладчика Jérémy Decerle (Renew, FR), подчертават, че действащото законодателство на ЕС относно хуманното отношение към животните за производство на храни не се прилага изцяло във всички държави-членки. Парламентът призовава за по-ясни правила, подкрепа за прилагането на фермерите на практика и реципрочност за вносни продукти.

Резолюцията призовава за по-ясни правила на ЕС за хуманно отношение към животните, оставяйки по-малко място за тълкуване. Законодателството трябва да бъде еднакво и напълно транспонирано във всички държави-членки, вместо да се затяга или допълнително разширява. Парламентът обаче предупреждава, че практиките, предназначени да подобрят благосъстоянието на животните, могат да доведат до по-високи производствени разходи и да увеличат работното натоварване на фермерите. Ето защо на фермерите трябва да се осигури достатъчно време, подкрепа, обучение и финансиране, настояват евродепутатите.

Според евродепутатите актуализирането на правилата за хуманно отношение към животните трябва да вземе предвид конкурентоспособността на фермерите в ЕС на световния селскостопански пазар. Поради тази причина те призовават Комисията да договори клаузи за реципрочност на многостранно ниво и в двустранни споразумения относно спазването на стандартите за хуманно отношение към животните за вносни продукти. Вносът в Европа на добитък или месо, които не отговарят на европейските стандарти за хуманно отношение към животните, трябва да бъде забранен, според парламента. Европейската комисия обяви, че ще преразгледа законодателната рамка на ЕС за хуманно отношение към животните и ще представи предложение за етикетиране на хуманно отношение към животните до края на 2023 г.