0

Н яма нищо по-лесно от това да си отгледаме през зимата пресен зелен лук и чесън с пера у дома. Вероятно мнозина са забелязали, че ако забравят лук в найлонова торбичка в някоя кошница на терасата или в шкафа, най-неочаквано ще открият, че през зимните месеци са се сдобили със свежи зелени пера за салата. Същото се отнася и за чесъна. Един от начините да се сдобием със свежа реколта е, като набучим главите лук или останал арпаджик от миналата година в пръстта на сандъчета за цветя. След това покриваме с найлон и ги забравяме. След около две седмици ще открием, че зелените пера са тръгнали и се опитват да повдигнат найлона.

 Може и просто в чаша с вода.

  Може и просто в чаша с вода.
bg.prosadguru.ru

В зависимост от потребностите ни можем да ги отрежем за консумация. Не е нужно да вадим главите. Просто покриваме отново с найлона и след известен период, ще си имаме пак свежи лукови листа. Другият начин да си произведем витамини е още по-лесен. Дори нямаме нужда от почва. Трябват ни кутии от яйца и пластмасов съд, в който можем да ги поставим. В този случай нареждаме луковите глави с брадата надолу в кутийките за яйца. Поставяме ги в кутия с вода, така че главите да могат да си смучат вода. След известен период отново можем да прибираме реколта.

Още по-лесно е с найлонова торбичка. В нея най-добре е да наредим арпаджик. Застиламе плътно дъното с няколко пласта тоалетна хартия или салфетки. След това намокряме, така че да се получи плътна маса. Върху нея нареждаме плътно една до друга главичките на арпаджика с брадичката надолу. След това завързваме, така че да може да се получи влажна атмосфера вътре. Нашият зелен лук ще е готов съвсем скоро. Тази операция може да се повтори и с чесън. Преди това трябва да проверим дали чесънът, който искаме да засадим, вече е формирал зелен зародиш в скилидките. Отделяме тези, които имат стъбълце. Останалите можем да консумираме. След това ги нареждаме по същия начин, както и арпаджика, в застлан найлонов плик с хартия и завързваме.

Вместо почва или хартия можем да използваме дървени стърготини. С тях можем да се снабдим от дърводелско ателие или магазин за храна за домашни любимци. Процедираме като с хартията. Стърготините също трябва да наръсим с вода, така че да образуват удобно легълце за нашите ранни пролетни зеленчуци.

Чесънът също може да ни зарадва с листа през зимата. Преди да го засадим, отделяме скилидките.

 Чесънът също може да ни зарадва с листа през зимата. Преди да го засадим, отделяме скилидките.
bg.prosadguru.ru

Салати по никое време

Зеленчуците, които сами можем да си произведем в домашни условия, без да е необходимо да ходим непрекъснато до пазара, са марули и салати. За тази цел обаче ще са ни необходими саксии или сандъчета. Зареждаме ги с почва, най-добре е купена от магазините за цветя или ако си имаме пръст от къртичина. Другият пълнеж са дървесните стърготини, за които говорихме малко по-горе. Необходими са ни също марули или салати, но с дъно, не само листа. Изрязваме листата и остава дъното на зеленчука, който набучваме в пръстта на саксията или дървените стърготини, които предварително са мокри. Тях също е добре да завием с прозрачен полиетилен, за да се получи влажна среда. В един момент ще установим, че разполагаме със зеленчуците, необходими за купа домашна прясна салата. Изрязваме листата, които ще консумираме и отново завиваме, в очакване на бъдещата свежа реколта. По същия начин можем да се сдобием с малки крехки морковчета, тънки листа от праз или хрян.