0

Н ай-забележителните археологически открития на 2021 г. включват изгубения „златен град“ в Египет, най-старите отпечатъци от човешки крака в Северна Америка, най-старото произведение на изкуството в света, намерено в Тибет, и най-старата карта, която някога е била открита в Европа, предаде График нюз. Сайтът се позова на публикация в специализираното списание „Аркеолъджи“.

Откриването на град на 3000 г. близо до Луксор, известен като Атен, се изтъква като една от най-важните находки след намирането на гробницата на Тутанкамон. „Изгубеният златен град“ бил основан от дядото на Тутанкамон – Аменхотеп III (1391-1353 пр. Хр.), един от най-могъщите владетели на Древен Египет. Неговото намиране бе окачествено от Си Ен Ен като най-голямата находка на годината. Става въпрос за цял град на три хилядолетия, който бе разкопан изпод пясъците. Археолозите започнаха разкопките на Атен, който е разположен на западния бряг на Нил край Луксор през есента на 2020 г.

Към април т. г. бе разкрита по-голямата част от южната половина на града. Изследователите откриха непокътнати къщи със стени до 3 метра, голяма пекарна и гробище със запазен скелет. Стаите в къщите са пълни с керамични съдове, инструменти за предене, тъкане и правене на стъкло, както и бижута. Те са били „оставени от древните жители, сякаш е било вчера“, се казва в изявлението на Бетси Брайън, професор по египтология в университета „Джонс Хопкинс“.

А изкопан наскоро камък от бронзовата ера, известен като плочата от Сен Белек, може би е най-старата 3D карта в Европа. Археолозите вярват, че мотивите, гравирани върху плочата на 4000 г., изобразяват район в Западен Бретан.

Датирането с радиоактивен въглерод на вкаменени отпечатъци от стъпки, открити в щата Ню Мексико, пък показва, че хора са живели в Северна Америка преди повече от 20 000 години. Това е около 5000 г. по-рано, отколкото се смяташе. Предишната теория бе, че ледената покривка е препятствала човешката миграция към региона по време на ледената епоха.

Мотив от отпечатъци на ръце и крака, направен от деца преди повече от 220 000 г., е най-старото произведение на изкуството, което е намерено досега. Младите хора, вероятно неандерталци или членове на свързания с тях вид денисовци, са натискали с ръцете и краката си мекия варовик, който по-късно се втвърдил, допълва График нюз.

Към тези безспорни находки Си Ен Ен добавя нещо любопитно, което също е било намерено през изминалата година. Става въпрос за златен пръстен с пурпурен аметист, който е бил открит през ноември на мястото на една от най-големите винарни в древността, разположена край израелския град Явне. Смята се, че той е бил носен, за да се предотврати махмурлукът. Собственикът на пръстена вероятно е бил богат византиец, който е живял между 3-ти и 7-и век сл. Хр.