0

С рещнаха ли американците извънземни в Тихия океан – това питат някой от най-сериозните астрофизици на нашето време.

Всичко започна в края на април, когато Космическото командване на САЩ - United States Space Command (USSC), съобщи че са намерени в Тихия океан извънземни останки. Според тази версия става въпрос за паднал метеорит.

Папуа

Намереното се намира до бреговете на Папуа Нова Гвинея. Според данните, става въпрос за обект, паднал на 8 януари 2014 г. Официалната информация е, че това е метеорит, който е дошъл от друга слънчева система и преди влизането в атмосферата на нашата планета е летял с над 200 000 км/ч. Но точно проф. Ави Льоб, който е астофизик от Харвард и е ръководител на няколко научни програми на НАСА, твърди, че след проучване на публикуваните данни според него е много вероятно да става въпрос за парче от извънземен кораб или за изхвърлен боклук от извънземни. Обектът, който има дължина около 70 см, носи наименование CNEOS 2014-01-08 - по датата на разбиването си. Льоб казва, че това откритие на междузвезден метеорит отваря нови граници за науката. „Фундаменталният въпрос е дали този междузвезден метеор може да показва състав, който недвусмислено е изкуствен по произход. Друг въпрос е дали някои технологични компоненти биха оцелели при сблъсъка със земната атмосфера и падането в океана. Мечтата ми е да натисна някои бутони на оборудване, което е произведено извън Земята, но това не значи, че трябва да прибързваме и да обявим всяко парче извънземна скала за развита технология. Затова трябват подробности и се налага подробно изследване на CNEOS 2014-01-08 и други подобни обекти“, заяви Льоб.

Астероид

Проф. Ави Льоб припомня случая с астероида Оумуамуа, който премина близо до нашата планета и се отправи към Слънцето, след което ще се ускори и може би ще напусне нашата слънчева система. През 2017 г. това космическо тяло с хавайско название, означаващо „пратеник“, бе определено като първия сигурен обект, който идва от друга звездна система. Тогава се появиха множество спекулации, че Оумуамуа е космически кораб, също като в прочутия роман на Артър Кларк „Среща с Рама“. Само че този път земни аеронавти или космонавти не успяха да се качат на него и да разгледат.

Проф. Льоб бе един от тези, които призоваваха НАСА да екипира експедиция за качването върху Оумуамуа. Това не се случи заради краткото време. Сега професорът призовава Космическото командване и НАСА да разсекретят някои документи от изследванията на Оумуамуа, CNEOS 2014-01-08 и други обекти, за да се даде наистина потвърждение дали нашата планета е обект само на метеорити или и на разумни същества.