0

С тресът и напрежението са ежедневен спътник на мнозина. Народната медицина може да ни предложи билки, способстващи за тяхното успокояване.  Маточината е сред най-полезните и разпространени билки, за които се твърди, че влияе изключително благоприятно на нервната система на човек. Можете да я приемате под формата на чай или запарка. Тя е чудесно средство за нормализирането на съня. Други полезни билки са хмел, глог, дяволска уста.  Освен като подправка старите лечители ползвали копъра и като лечебно растение.

Препоръчвали чай от копър, подсладен с малко мед за успокоение на нервите, за намаляване на напрежението и подобряване на съня. Той стимулира работата на мозъка. Силата си дължи на етеричните масла, съдържащи се в него, и на веществата, включващи се в защитата на организма от свободните радикали. При пристъпи на паника и страхова невроза се препоръчва лавандула. Особено ефективно при депресивни състояния е използването на ароматното лавандулово масло. С него можете да си помогнете при безсъние. Достатъчно е да го втриeте в слепоочията и китките. За по-сигурно капнете капка-две и на възглавницата. Приемана като чай, повишава общия тонус и действа детоксикиращо. Включва се в различни билкови смеси за облекчаване на неврози и неврастении, сърцебиене.

Хиперицинът, който е сред основните му съставки, е с щадящо, но ефективно действие при депресии и се влага в различни лекарства. Задължително е преди приемането му да потърсите лекарска консултация. Възможни са странични ефекти като при приема на антидепресанти.

Лайката може да намали симптомите на стреса, напрежението и тревожността. Чаят действа бързо и премахва умората, лесната нервна възбудимост, препоръчват го при епилепсия. Седативните й свойства го правят подходящ при проблеми със съня. Стимулира слабата сърдечна честота. Ако искате да сте жизнени и с добър тонус – пийте по чашка лайка дневно. Не приготвяйте големи количества – билкарите твърдят, че благотворни сили има само пресният чай.

Каквито и нервни напрежения да имате, направете си чай от мента и добавете към него лъжичка мед. Тази напитка моментално ще ви успокои и ще ви накара да се чувствате много по-добре. Има общоукрепващо действие върху психиката. Помага при стрес, депресия, влошаване на паметта, облекчава главоболието, предизвикано от нервното напрежение. Използва се при безсъние, препоръчват я като средство за облекчаване пристъпите на епилепсия. Силата ѝ се дължи на ментола, който влиза в състава на медикаменти за сърдечно-съдовата система. Дори да нямате тежки здравословни проблеми топъл ментов чай през зимата свежава, тонизира и повишава насторението.

Коренът на тази полезна билка обикновено се използва като естествено лечение за симптоми на тревожност, депресия и менопауза. Коренът на валериана също е една от най-често използваните билкови добавки за насърчаване на съня в САЩ и Европа!

Зелените подправки се сушат на сянка

Зелените подправки се сушат на сянка на проветриво място. Нужни са няколко дни и не е препоръчително да ги излагате на слънце, така ще загубят цвета и аромата си. Сушенето е един от най-популярните методи за съхранение на билки. Правилно изсушените и съхранявани растения не ферментират или плесенясват и освен това запазват необходимото количество активни вещества (отговорни, наред с другото, за техния цвят и вкус). Най-доброто време за прибиране на билките е сутрин, когато утринната роса вече се е изпарила. Тогава ароматът на етерични масла, съдържащи се в растителните клетки, е най-силен.

Вдишвайте маточина

Една супена лъжица от билката се накисва в 300 мл вряща вода. Престоява 20 минути и се пие вечер преди лягане.  Друга възможност е да поставите три капки етерично масло от маточина върху кърпичка и да вдишвате аромата преди лягане.