0

Н ад 1400 сигнала за липсващи медикаменти са подадени в онлайн платформата на Българскатa асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства (БАРПТЛ). Междувременно в Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕПСА) към Изпълнителната агенция по лекарствата, са вписани над 300 изчезващи медикамента. Те все още се намират в аптечната мрежа, но наличностите от тях са недостатъчни.

Най-сериозен е недостигът при лекарствата за високо кръвно. Регистрирани са над 15 различни медикамента, предназначени за пациенти с хипертония, които са на изчерпване. Освен тях липсват също илачи за лечение на рак на гърдата, както и медикаменти за глаукома, високи нива на холестерол, хормонални нарушения, астма и ХОББ, ендокринни и ревматични заболявания, както и за лечение на множествена склероза, депресия, шизофрения и др. Както „Телеграф“ вече писа Фондация „Нашите недоносени деца“ алармира и за проблем с два жизненоважни медикамента за недоносени бебета и за малки пациенти със сериозни възпаления на дихателните пътища. Става дума за бронходилатарота Вентолин и кортикостероида Пулмикорт.

Според изпълнителният директор на Българскатa асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства Боряна Маринкова, пандемията от коронавируса е задълбочила съществуващият още отпреди това недостиг на различни лекарствени продукти. „Причините са намалялото производство, ограниченията за износ от други държави и стремежът към натрупване на резерви по време на здравната криза“, посочи Маринкова. За да се опита да се противопостави на дефицита Европейската комисия призова държавите членки да премахнат забраните за износ на лекарства в рамките на вътрешния пазар, защото те са в ущърб на европейски пациенти. „Нашите данни показват, че 70% от сигналите за недостиг биха се решили чрез внос, защото става въпрос за лекарства с временно преустановен внос, лекарства обект на свръхпотребление, дерегистрирани лекарства, неразрешени продукти, които се изписват в България“, каза още Боряна Маринкова.

По думите ѝ са необходими спешни промени за насърчаване на вноса и стартиране на процедура за бързи вътреобщностни доставки. Сред останалите предложения на БАРПТЛ са регламентиране на извънреден внос от притежатели на разрешение за търговия на едро с лекарства при невъзможност на притежателя за разрешение за употреба да обезпечи наличността от лекарствата, за които отговаря, на българския пазар, както и регламентиране на вноса на лекарства, изтеглени от пазара поради причини, несвързани с лекарствената безопасност и по-гъвкав режим за неразрешените у нас лекарства с фокус лечение в амбулаторни условия.