0

О правданият за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина на 2 юни 2015 г. Йоан Матев може да благодари изцяло на брат си Марсел. Независимо че първоначално именно той го закопа, като заведе разследващите до шахтата, където бе хвърлен ножът, с който бе намушкан Георги. Впоследствие Марсел се възползва от правото си да не дава показания и така измъкна брат си.

Това де факто и стана основна причина Йоан Матев да отърве кожата и съдът да прочете присъда „невинен“. Тъкмо различната оценка на допустимостта на показанията на Марсел е в основата на оправдателната присъда. Това става ясно от мотивите на Софийския градски съд, който напълно оневини Йоан. Двама от съдебните заседатели, които не са юристи, и младшият съдия Андрей Георгиев приеха, че няма нито едно пряко доказателство срещу Матев. С особено мнение бе председателят на състава Руси Алексиев и един от заседателите. Те искаха Матев да бъде признат за виновен.

Преди близо 7 години 15-годишният Георги Игнатов бе намерен намушкан на една от пейките в Борисовата градина. Записи на охранителните камери на БНР бяха прихванали силует на тичащ младеж по бул. „Драган Цанков“ минути след това. Тогава той бе обявен за издирване и стана известен като Самотния бегач. Две години по-късно МВР стигна до 17-годишния по време на убийството Матев, за когото по-късно се разбра, че е бил разпознат и от съучениците си, но ръководството на училището им забранило да говорят. След задържането на Йоан брат му Марсел даде показания и посочи шахта, където е скрит ножът, с който е извършено убийството. Марсел дори си спомня, че Йоан купил ножа през 2014 г. Суперскъпите адвокати, които нае майката Сребра Гаджева, обаче настояха, че Марсел е бил подложен на психически и физически тормоз, а полицаите му подсказали къде е изхвърлен ножът.

Две години след убийството Матев вече беше заподозрян за него, но още не е бил обвиняем и брат му е бил в СДВР за изследване с полиграф. Психоложка от МВР разговаряла с Марсел около и по време на изследването. Първоначално му показала само снимката на Самотния бегач, а той казал, че на нея е брат му. След 20 минути тя се върнала в стаята и тогава момчето разказало, че двамата с брат си отишли на тенис, но Йоан му казал, че няма да тренира, а ще се поразходи. След тренировката Марсел видял брат си с други дрехи и тогава той му признал, че извършил „глупост“ и наръгал случайно момче на пейка, като искал само да му вземе парите. После братът на подсъдимия посочил и близка до местопрестъплението шахта, където Йоан Матев му казал, че е хвърлил оръжието.

Съществен пропуск на прокуратурата пък е, че след като в хода на делото след това Марсел отказва да дава показания, не е разпитана психоложката, която го е разпитвала.  В мотивите си съдът отбелязва, че право на близките на обвиняем е да не дават показания срещу него и това е принцип на хуманното начало в съвременната правова държава. От мотивите на съда също така става ясно, че съдебният състав няма противоречия и е единодушен, че именно Йоан Матев е заснетият младеж, който след убийството бяга от парка, засечена е и локацията на телефона му, която е предоставена от мобилните оператори. Безспорни са и показанията на съучениците му, че след това Матев е променил външния си вид, сменил е профила си във Фейсбук, изтрил е и снимки от него. Няма спор за състава, че именно посоченият и открит нож е този, с който е било извършено убийството. Въпреки че показанията на Марсел са ключови за разследването, те са дадени само пред полицай, но не и пред съдия. Така в мотивите на съда е прието, че има нарушение на НПК и показанията на брата не могат да бъдат взети под внимание. А останалите доказателства са косвени и не са достатъчни за осъждането на подсъдимия. Съдиите приемат, че действително Матев е бил на пейката, където е открит мъртвият Георги. Доказано е и че ножът е негов. Но няма нито едно доказателство, че тъкмо Матев е нанесъл фаталния удар с хладното оръжие, се посочва в мотивите. Оръжието е дълго 31 см, острието му е 18,5 см, а дръжката 3,5 см. 

Съдия Руси Алексиев: Няма нарушение при разпита

Към 2017 г., когато е проведен разпитът на Марсел Матев, брат му Йоан Матев не е бил в качеството си на обвиняем. Това посочва в особеното си мнение председателят на съдебния състав Руси Алексиев. Той  подчертава, че когато е проведен  разговор с психоложката от МВР, Марсел не е имал процесуални права да отказва да свидетелства. „Това означава, че противно на приетото от мнозинството към този именно съществен за обсъждане допустимостта на показанията на свидетелката момент в разговора й с Марсел Матев, последният не е бил „брат на обвиняем“, нито е следвало да бъде предупреждаван, че „не е длъжен да свидетелства“, защото по делото е нямало привлечено като обвиняем лице“, пише в особеното мнение.  Според съдия Алексиев Марсел Матев е можел и да не бъде разпитан като свидетел изобщо. Така, като е споделил предварително важни обстоятелства пред служителката на МВР, той само е спомогнал разследването.

„Процесуалният закон не съдържа изискване при събиране на производни гласни доказателствени средства същите да пресъздават само и единствено изявления на лица, които са били запознати с правата си по НПК. Подобно изискване, освен че би било изключително нелогично, но би било и в диаметрална противоположност на основния принцип в наказателния процес“, отбелязва още Алексиев.