0

О т matekitchen.com възкликват: „Въздържанието от консумация на животински храни, особено толкова дълго като великденските пости, е предизвикателство дори за най-запаления кулинар. Често постещите на практика гладуват, защото не знаят какво да си приготвят, идеите им се изчерпват бързо, а най-лесното – салатата – омръзва на втората седмица. Как да се храним разнообразно и относително пълноценно по време на пости? Отговорът е прост – използвайте целия набор от плодове, зеленчуци, зърнени и бобови храни, семена, ядки. Поканете в менюто си веган заместителите на месото, млякото и млечните храни – соя и соеви продукти, ядкови млека. Освен зехтина, включете в готвенето си и кокосово масло. Ползвайте подправки, за да обогатите вкуса на постната храна. Правете си смутита за закуска или като междинно хранене. Старайте се да планирате храненията си предварително и да разчитате на домашно приготвена храна. В магазина не винаги можете да намерите нещо подходящо за такъв стриктен режим“.
А ние надникнахме в „15 вкусни идеи за великденските пости“ и подбрахме няколко рецепти. Още на matekitchen.com.

Мантии - постни банички с ориз и праз

Продукти:
1 стрък праз лук
1 пакет кори за баница
1 ч.ч. ориз
1 ч.л. кимион
100 мл олио
сол на вкус
черен пипер на вкус
Приготвяне:
Нарежете праза на много ситно и го задушете с повече мазнина, защото корите не се мажат с олио отвътре. След като празът омекне, добавете при него 1 ч.ч. ориз, запържете го за 2-3 минути и налейте 3 ч.ч. вода. Варете докато оризът омекне и поеме течността. Овкусете със сол и черен пипер и дръпнете от котлона да изстине. Вземете 2 кори за баница и сложете от плънката по цялата повърхност. Навийте на руло, а готово руло завийте на охлюв. Процедирайте по същия начин до изчерпване на продуктите. Намажете мантиите с малко олио отгоре и ги изпечете на 180 градуса до златист загар в тава, покрита с хартия за печене.


Съвет: Това е осъвременена версия на старото българско ястие мантия (с ударения на И). В традиционния си вид мантията е дебела кора, която е двойно по-голяма от съда, в който ще се пече. Разстила се в него, плънката се нарежда и краищата от кората, които стърчат извън съда, се обръщат навътре. След това се доразтеглят, за да се покрие цялата плънка. Пататникът също в оригинал се приготвя като мантия – тестена кора с картофената плънка. Цялото количество мазнина се ползва за пълнежа, а корите не се мажат. В този случай, когато смесваме ориз и праз, това е наложително, защото и двата продукта обичат мазничко. Ако не им го дадем, остават безвкусни.

Грилована салата със стар хляб

Продукти:
1/2 франзела или стар хляб
8 чери домати
1 краставица
2 зелени чушки
1 глава червен лук
200 г гъби
6 с.л. зехтин
3 с.л. балсамов оцет
1/2 ч.л. чесън на прах
2 ч.л. суха мащерка
1 ч.л. риган
2 стръка пресен босилек
сол на вкус
черен пипер на вкус
Приготвяне:
Нарежете чери доматите и гъбите на половинки и ги сложете в голяма купа. Нарежете лука и чушките на ивици и ги сложете в купата. Полейте с 4 лъжици зехтин, подправете със сол и чесън на прах и разбъркайте, за да се овкусят всички продукти. Нарежете хляба на кубчета и ги поставете в отделна купа. Полейте го с останалия зехтин и поръсете с мащерка, риган, сол и черен пипер. Разбъркайте добре. След това поставете върху хартия за печене, сложете във фурната и запечете. Поставете зеленчуците върху загрят грил тиган. Изпечете ги без капак за десетина минути или докато омекнат. Обелете краставицата и я нарежете на кубчета. Сложете зеленчуците в купа, върху тях наредете кубчетата краставица. Разпределете отгоре грилованите хлебни хапки. Поръсете салатата с накълцан пресен босилек и подправете с балсамов оцет. Разбъркайте внимателно и сервирайте.
Съвет:
Грилованата салата е свежа, с изцяло сурови зеленчуци, а през огъня минават овкусени със зехтин, риган, сол и черен пипер хлебни хапки. После ги разпределяме върху зеленчуците и се наслаждаваме на вкуса. Можете да запечете стар хляб и да го добавите така. Но ако го овкусите с подправки, става още по-вкусен. Сухият чесън и риганът са най-подходящи. Ако обичате босилек, може да сложите и от него, но ние предпочетохме да го добавим в купата свеж.

Топеница от зрял боб

Продукти:
1 малка консерва сварен зрял боб
1 стрък зелен лук
1 стрък пресен чесън или 1 скилидка стар
2-3 стръка магданоз
3 с.л. зехтин
1/2 с.л. сусамов тахан по желание
2 стръка пресен джоджен или 1 ч. л. сух
лимонов сок на вкус
сол на вкус
червен пипер за поръсване
Приготвяне:
Прецедете боба от консервата и го сложете в купата на блендера. Запазете част от водата на боба. Ако топеницата стане много гъста, ще ползвате от нея, за да я разредите. Добавете останалите съставки при боба и пасирайте до хомогенно, но не твърде гладко пюре. Трябва да се усещат малки парченца, когато ядете. Прехвърлете топеницата в купичка за сервиране, поръсете я с червен пипер и поднесете с крекери.
Съвет:
Това е бърза рецепта. Може да добавите и малко сусамов тахан, но наистина малко и само в случай че вкусът му ви харесва. Както подсказва името, топеница е нещо, в което да потопите питка, препечен хляб, крекери, нарязани хрупкави зеленчуци… Когато включите пасатора, се постарайте да направите хомогенно, но не твърде гладко пюре. Трябва да се усещат малки парченца.

Шарена постна яхния

Продукти:
3 глави лук
3 моркова
4 картофа
3 домата
100 г ориз
50 г целина
50 мл олио
1 с.л. брашно
8 зърна черен пипер
4-5 стръка магданоз
сол на вкус
Приготвяне:
В тенджера запържете нарязаните на ситно лук и моркови и брашното. Залейте с около 600 мл вода, прибавете нарязаната на кубчета целина, изчистения и измит ориз и нарязаните на средноголеми кубчета картофи. Варете на тих огън в продължение на около 20 минути. Когато оризът е полуготов, добавете и нарязаните на едри кубчета домати, солта и зърната черен пипер. Оставете ястието на слаб огън за още 15 минути, докато оризът набъбне хубаво. Поднесете шарената постна яхния, поръсена с магданоз.

Книжен кебап от гъби

Продукти:
300 г гъби
3 връзки зелен лук
1 глава кромид лук
4 с.л. олио
1/2 връзка магданоз
2-3 стръка пресен джоджен или 1/2 ч. л. сух
2 люти чушки
сол на вкус
черен пипер на вкус
Приготвяне:
Почистете гъбите и ги нарежете на средноголеми парчета. Загрейте олиото в тиган и запържете гъбите на силен огън. Обелете стария лук и го нарежете на дребно. Зеления лук нарежете на по-големи парчета. Прибавете ги в тигана при гъбите и оставете да се задушат. Нарежете джоджена и магданоза и ги нарежете на ситно. Добавете и тях при гъбите, както и целите люти чушки. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Намажете лист пергаментова хартия с мазнина. Изсипете гъбената смес в него, сгънете като кърпа и завържете с кухненски конец. Печете книжния кебап на 200 градуса около 20 минути и го поднесете заедно с хартията.

Бананови бисквити

Продукти:
1 ч.ч. овесени ядки
3 банана
3 с.л.  счукани орехи
2 с.л. мед
Приготвяне:
Намачкайте бананите в купа, за да станат на пюре. Добавете овесените ядки, счуканите орехи и меда. Разбъркайте добре и оформете бисквити с големина по ваше желание. Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Печете банановите бисквити в предварително загрята на 170 градуса фурна. Имайте предвид, че заради бананите тестото е мокро и бисквитите се пекат около 30 минути.

Зеленчуков омлет без яйца

Продукти:
200 г брашно от нахут
250 мл вода
1 тиквичка
2 моркова
1 домат
Приготвяне:
Разбийте нахутеното брашно и водата в голяма купа, докато получите хомогенна смес. Добавете настърганите тиквичка и моркови, нарязан на кубчета домат. Поръсете със сол на вкус. Намажете леко с олио тефлонов тиган и го загрейте на средна температура. Изсипете сместа в тигана и дръжте на огъня 5-7 минути или докато стане златисто-кафява. След това обърнете от другата страна и процедирайте по същия начин. Сервирайте омлета топъл с подходяща гарнитура.
Съвет:
Можете да направите зеленчуков омлет и с други зеленчуци. Важното е да подберете такива, които ще се сготвят за 10-15 минути в тигана и ще се съчетаят добре. Чушките – печени или сурови, са много подходящи. Също лукът, маслините, зелето, спанакът и другите зеленолистни. Можете да добавите и гъби или тофу.