0

К огато един млад ловец, тепърва прохождащ, иска да избере порода ловно куче птичар, трябва на първо място да си отговори на въпроса къде то ще бъде отглеждано – дали в домашни условия – в къща или апартамент и то ще бъде и домашен любимец, или в боксове.

Това каза пред „Телеграф“ Любомир Стефанов, експерт любителски риболов и спортно-състезателни мероприятия в Съюза на ловците и риболовците в България и съдия на турнира „Свети Хуберт“.

Има кучета като английски пойнтер, които не могат да изтърпят ниските температури през зимата навън. Това обаче не е проблем за един дратхаар например. Ако за първи път си вземате куче, което да гледате в домашни условия, то дребна порода като бретон епаньол е добър вариант, защото е по-малък размер.

Фактори

Другото нещо, с което трябва да се съобрази ловецът, е теренът, с който разполага сдружението или дружинката, на която е член. Трябва да се има предвид и видът дивеч, който ще се ловува – дали ще са кокоши вид птици като пъдпъдък, яребица или фазан, дали ще са бекасови или пък водоплаващи като зеленоглавата патица.

За пъдпъдък, яребица и фазан стават всички от породите в седма група по стандарта FCI. Това са континентални и островни птичари – дратхаар, курцхаар, сетер, английски пойнтер, бретан епаньол, ваймаранер, визла и др. За предпочитане са английски пойнтер и курцхаара. Трябва да се има предвид и теренът. Ако растителността е по-висока, с по-гъсти диви треви или храстовидна, дребни кучета като епаньол бретон няма да се справят достатъчно добре, защото ще се мъчим да го откриваме, освен ако не му сложим звънче. Но ако имаме ниска растителност, бретон епаньолът е идеален.

Гори

За бекасовите птици в горски масиви е предпочитан английският сетер. Неговата позиция на тялото, когато е в галоп, е изключително подходяща за преодоляване на такъв тип препятствия, които се срещат в гората като храсти и паднали клони. Предимство е и тишината, с която се приближава към дивеча.

Когато се ловуват водоплаващи птици, спецификата е в това, че ловът е в късна есен или зима в студено време. Кучето трябва да има гъст косъм и подкосъм, за да не може студената вода да достигне до кожата му. Много добра порода за водоплаващи е дратхаар.

Обучението на ловното куче е добре да стартира от третия месец. Първото нещо, с което трябва да се започне от ранна възраст, е четириногото да обучи на послушание. Едно ловно куче трябва да има безупречно послушание в терена. В противен случай, когато заработят ловните му инстинкти, може да изпаднем в ситуация да не можем да го отзовем, за да го погалим, да му дадем вода или да го вържем на повод. Важна част от обучението е също социализацията – и с хора, и с други животни. Всички ловни породи са много социални и рядко проявяват агресия. Има изключения, но те са редки, като в повечето случаи се дължат на грешка на собственика. Понякога и природата е заредила животното с повече енергия и злоба.

Обучение

Последователността и методичността е основно нещо в обучението. След като сме затвърдили послушанието, можем да преминем към подготовка на терен и първи срещи с дивеча. Кучето трябва да се научи да не се плаши от изстрелите, а да знае, че след изстрела ще има последна награда. То трябва да приеме, че дивечът е неговата награда и трябва да я донесе при нас. След шестия месец на кучето то вече трябва да е имало срещи с дивеча, да сме гърмели няколко пъти и то да е разбрало основните цели на тези занимания.

При първи срещи на животното с дивеча ловците трябва да се съобразят с посоката на вятъра. Трябва да се върви срещу посоката на вятъра, за да може той да носи миризмата на дивеча към кучето. Когато четириногите добият рутина в годините, вече могат да се справят и в ситуация, когато вятърът не е много подходящ.

Можем да говорим за завършено куче, ако сме методични и постоянни, между втората и третата година. Около третата година се проявява пълният потенциал на животното. Едно куче може да ни служи вярно за минимум 10 години, ако му даваме достатъчно време да се възстановява след лов и ако го храним с пълноценна храна. Историята помни случаи животни на 12-13 години все още да ловуват добре.

Всеки ден трябва да играем с четириногите

Стопанинът не трябва да си зарязва кучетата дори в неактивни сезон. Животното постоянно трябва да се поддържа във форма. Заниманията трябва да са кратки, всекидневни или поне през ден. Кучетата обичат да играят с предмети като топка, пръчка и т.н. По този начин се затвърждава наученото в общата подготовка. Когато четириногите са в процес на обучение докъм една година, е хубаво да имаме в джоба няколко лакомства, с които да ги поощряваме при добре свършена работа. Задължително трябва да се дава достатъчно количество вода по време на целия лов, да правим почивки през час или два за пет-десет минути, за да може животното да си възстанови силите.

В турнирите се гледа поведението на ловеца и на кучето

Турнирът „Свети Хуберт“ се провежда повече от 12-13 години. Той е турнир за ловци и кучета, работещи със стойка, и шпаньоли – това са кучета, предназначени за работа с птици, които обаче не правят стойка.

Турнирът винаги се провежда на разселен фазан. Залагат се обикновено по два фазана пред всеки от състезател. Това е законово определената отстрелна норма за този вид птици.

Максималният брой точки в тур от 20 минути са 50. До 30 се дават на кучето максимално. По 10 точки се дават за всеки един от отстреляните с един изстрел фазани. Ако птиците са повалени с втория изстрел, се дават по пет точки.

Първите до 15 точки на кучето се дават според това как то е обучено. Вторите 15 точки се дават за всичко, с което природата го е надарила – стойката, начина на претърсване, показването на дивеча и т.н.

След оспорван бараж първият победител в новия турнир за купа „Понор”, провел се на 14 май, е Мирослав Ненковски с пойнтер Пандора дел Ненковски.