0

С тудът през зима поставя на изпитание кожата ни, като я дехидратира и напуква. При мнозина се обострят различни дерматологични проблеми. За да върнем блясъка й, трябва да се обърнем към природата. 

У дома може да направим три бързи и лесни маски за суха, мазна и нормална кожа. Натуралната козметика е с прости и лесни съставки. Към половин авокадо, добавете една чаена лъжичка екстра върджин зехтин и разбъркайте, докато получите гъста паста.

Нанесете маската върху почистено лице, оставете я за 10-15 минути и я изплакнете с хладка вода. Можете да опитате и други смеси, но оставете авокадото като основна съставка. Комбинирайте половин добре узряло авокадо, две супени лъжици мед и 1/2 чаена лъжичка кокосово масло.

Смесете всичко и нанесете върху лицето си. След 15 минути отстранете маската и след това изплакнете лицето си с топла вода. Ако кожата ви е мазна, заложете на киселото мляко и лимона.

Йогуртът съдържа  млечна киселина, която действа като естествено почистващо средство за кожата и има антибиотични свойства. Лимонената киселина пък помага за неутрализиране и контролиране на естествената мастна секреция на кожата ви.

Смесете две супени лъжици кисело мляко с две супени лъжици пресен лимонов сок. Когато получите паста, нанесете я върху лицето си, като избягвате очите. Оставете го за 5 до 10 минути.

След като я изплакнете, нанесете крем върху лицето си. Можете да използвате тази маска веднъж седмично, за да подобрите блясъка на тена си.
Друг вариант за вашата мазна кожа е маската с ягоди.

За целта ви са нужни 1/4 чаша пасирани ягоди, две супени лъжици лимонов сок, една супена лъжица кисело мляко и една супена лъжица мед. Нанесете тази маска равномерно по цялото лице и оставете да престои 10 минути. Отстранете я с топла, влажна кърпа и след това изплакнете с хладка вода.

Ягодите съдържат салицилова киселина, която я прави отлична за кожа, склонна към акне, а медът има антибиотични свойства, както и киселото мляко. Тази маска може да се прави веднъж седмично.

Зимните маски са задължителни, тъй като леденят вятър дехидратира кожата.

 Зимните маски са задължителни, тъй като леденят вятър дехидратира кожата.
freepik.com

При нормална кожа медът е отличен избор. Осен че природният еликсир има антибиотични свойства, той ще подхрани кожата ви. Можете да направите много комбинации с негова помощ.

Първата, която  може да приготвите у дома, съдържа само мед и портокалов сок. Просто смесете 3-4 супени лъжици прясно изцеден портокалов сок с 2 супени лъжици загрят мед. Нанесете тази смес върху лицето и шията си и изчакайте 30 минути, преди да я отстраните с топла вода. Тази маска стимулира кръвообращението и ободрява кожата. Трябва да го използвате веднъж седмично.

Друга маска с мед пък може да бъде прилагана при всички типове кожа. Тя съчетава природния еликсир с овесени ядки и кисело мляко. Необходими са ви 1/3 чаша овесени ядки, 1/2 чаша гореща вода, 1 супена лъжица мед и 1-2 супени лъжици кисело мляко. Оставете я да подейства 15 минути, след което изплакнете с хладка вода.

Кафето ни събужда, но трябва да се внимава с приема му, предупреждават експерти.

 Кафето ни събужда, но трябва да се внимава с приема му, предупреждават експерти.
freepik.com

Не пийте кафето преди 9 сутринта

Кафето не трябва да се пие преди 9 ч. сутринта, разкри неврологът Стивън Милър. Причината – между 8 и 9 часа сутринта нивото на кортизол в кръвта е доста високо.

Кортизолът е хормонът на стреса, който стимулира работата на организма във фаза на събуждане и го разбужда. Стивън Милър препоръчва сутрешната ободряваща напитка да се изпие поне 90 минути след събуждането. Трябва да се има предвид обаче, че специалистът съветва ставането от сън да се случва около 8 час, съобщава БГНЕС.

“Кафето сутрин е най-добре да се пие между 9:30 и 11:30 часа сутринта, когато нивото на кортизол в кръвта вече е по-ниско”, казва ученият. 

Според него тялото може тогава по-лесно да обработва стимулиращия кофеин. Милър подчертава и друг факт, който малцина знаят, а именно, че ако често приемаме кафе, докато естественият хормон кортизол все още работи, можем да развием резистентност към кофеина. Ободряващата напитка намалява производството на кортизол и снижава енергията. В резултат на това тялото не работи правилно, така че изисква още кофеин.

Ако станете рано сутрин преди 8 часа, нивото на кортизол се повишава по-рано. Ако станем по-късно, нивото на хормона се увеличава по-късно. Освен това кафето не трябва да се пие късно вечерта, защото може да наруши съня до шест часа след консумация, а пикът на въздействието му е около половин час след изпиването.

Зимните маски са задължителни, тъй като леденят вятър дехидратира кожата.

 Зимните маски са задължителни, тъй като леденят вятър дехидратира кожата.
freepik.com

Бактерия води до високо кръвно

Вероятността от хипертония при жените се увеличава значително, ако в микрофлората на устата им присъстват определени видове бактерии, свързани с развитието на възпаление на венците - пародонтит. Това сензационно откритие направиха американски биолози. Новината беше съобщена от Американската асоциация по сърдечни заболявания.

„Пародонтитът и хипертонията се срещат особено често при по-възрастните хора, което може да означава, че рискът от развитие на последното заболяване може да бъде значително намален чрез намаляване на честотата на хроничното възпаление на венците“, каза проф. Майкъл Ламонт от университета в Бъфало.

Според СЗО сърдечните и съдовите заболявания, включително инфарктите, инсултите и хроничната сърдечна недостатъчност все още са една от водещите причини за смърт в световен мащаб. Около 17 милиона души умират от тях всяка година, като повечето имат хипертония - трайно високо налягане в кръвоносните съдове.

freepik.com

Мит е, че сладоледът лекува болното гърло

Мит е, че сладоледът може да облекчи възпаленото гърло. Някои хора вярват в това, но според Владимир Зайцев, лекар и кандидат на медицинските науки, това е погрешно убеждение. В случай на зачервено гърло вероятността хипотермията да навреди е по-голяма от шанса за подобряване на състоянието на пациента.
“Всеки студ води до спазъм на съдовете, а човек, който яде сладолед или нещо много студено, предизвиква спазми на лигавицата на задната част на гърлото, съдовете и сливиците. Това всъщност може да предпази  от възпаление. Но ако възпалението вече е факт, хипотермията може повече да навреди”, казва Зайцев. Хората с възпалено гърло не бива да консумират студени храни.

В такава ситуация на човек би му помогнала "щадяща" диета с комфортна температура на храната, смята лекарят.

"Ако гърлото ви боли дори леко, трябва да преминете към топла храна, тогава няма да нараните лигавиците, няма да се преохладите и няма да предизвикате по-тежко възпаление. Прекалено горещата храна може да предизвика подуване, затова храната трябва да е с комфортна температура, да не е пикантна, да не е люта, да не е солена, да не е горчива, да е без подправки", допълва Зайцев.

„Здравите хора могат да се възползват от малки порции сладолед. Важното е да ядете десерта на малки порции”, подчертава той.

Тук става дума за "трениране" на задната част на гърлото и сливиците, при условие че няма възпаление и че преглъщаме малки хапки сладолед, обяснява още лекарят.