0

В ходното антре създава първите впечатления за интериора и атмосферата на всеки дом. В този смисъл грешният подход към него може да унищожи усилията за създаване на цялостен и завършен вид на интериора.

Всеки е чувал твърдението, че предверието на един дом е неговата визитка. Както във всяко клише, и в това има доза неоспорима истина. Ясно е, че всеки, позвънил на вратата, ще надзърне вътре и ще огледа дали домът изглежда добре обзаведен и подреден.

Или пък в него цари хаос и мирише на мухъл например. Антрето е мястото, където, прибирайки се вкъщи, ние оставяме своите обувки и дрехи. Което означава, че то трябва да осигурява достатъчно място за съхранение на чадъри, шапки, ръкавици, сезонни обувки и връхни дрехи и какво ли още не.

Ако големината на това помещение позволява, в него може да се сложи малък до среден гардероб за съхраняване не само за дрехи, но и за разнообразни уреди за почистване на дома. А много хора използват това пространство и за вграждане на пералнята и сушилнята.

В зависимост от предназначението на помещението за създаването на модерен дизайн в антрето трябва да се използват материали, устойчиви на износване и влажност. Освен това е желателно те да са лесни за почистване.

Мебелите в антрето също така трябва да имат по-издръжливи ръбове. Цветовете им пък трябва да са така подбрани, че да не избледняват с времето.

Що се отнася до подовите настилки, най-подходящи за тази част от дома са гранитогресът, теракотът и ламинираният паркет с високо качество, както и естественият камък. В тази част на дома могат да се използват също така метал и стъкло.

Независимо от големината на помещението за най-подходящ се счита минималистичният стил. Той трябва да предлага чистота, простота и достатъчно свободно място.

И в също време да побере всичко необходимо, без да изглежда претрупано с мебели и декорации. Правилото тук гласи: по-малко декоративни елементи за сметка на гардеробите.

Цветовете, използвани в дизайна, следва да допринасят за увеличаване на визуалното възприятие и коригиране на пропорциите. Тъмните тонове не се препоръчват, тъй като там обикновено няма достъп до естествена светлина.

Интериорните дизайнери препоръчват светлите нюанси на бялото (мляко, сметана, сняг), бежовото (капучино, млечен шоколад, слонова кост), жълтото (кайсия, лимон, праскова), светлосивото или бебешкото синьо. Желателно е да се използват по-семплите цветови комбинации. Прекалено ярките цветове и резките контрасти са в състояние да намалят визуално пространството дори в най-просторните помещения.

Мястото за сядане може да е и шкаф за обувки.

 Мястото за сядане може да е и шкаф за обувки.

Според източната философия фъншуй нищо не бива да спира потока на положителната енергия към вътрешността на дома.

Според масово разпространените идеи за обзавеждане на антрето мебелите (портманто, шкафче за обувки, закачалка, гардероб и т.н.) трябва да са разположени по протежение на стената, намираща се пред траекторията, по която се движи крилото на входната врата.

Дизайнерите обаче твърдят, че идеята е точно обратната. При наличие на достатъчно място в коридора е удачно да разположите мебелировката зад крилото на вратата, като внимавате мебелите да не пречат на свободното й отваряне.

Използвайте малко на брой, но компактни мебели – стенна закачалка, тясна скамейка за обуване с място за съхранение на обувки и евентуално малък скрин с функционален дизайн. На отсрещната стена монтирайте ефектно огледало с дървена рамка или такава от ковано желязо. Под огледалото може да се постави малка масичка.

А още по-добре би било да се сложи стенна етажерка, върху която да се подредят енергизиращи дома символи, живи цветя или азиатски свещник с ароматни пръчици, прогонващи лошите енергии.

Съвременният интериорен дизайн на входното антре се характеризира с използването на мебели, които изпълняват множество функции. Например пейката за обуване обикновено служи едновременно и като кутия за съхранение на обувки и на продуктите за тяхното третиране.

Гардеробът пък често представлява цяла система за прибиране на якета, палта, дебели дрехи, спортни и друг вид аксесоари.

В зависимост от размера на помещението той може да бъде или много малък, или превърнат в истинска минигардеробна за прибиране на всички връхни дрехи и обувки, без значение от сезона.

Шкафът за обувки е нещо много ценно. Горната му част може да служи и като маса за ръкавици и или рафт за чанти. Друг вариант е, както вече стана ясно, този шкаф да е допълнително укрепен и тапициран и да бъде използван като място за сядане. Наличието на пейка или кресло, в което да се седне при обуване и събуване, също е подходящо (стига пространството да го позволява).

Огледалото може да е в метален обков или в дървена рамка.

 Огледалото може да е в метален обков или в дървена рамка.

Огледало е почти задължителен елемент за коридора. То може да е средно по размери или голямо, предлагащо бърза оценка на външния вид преди излизане. Осветлението пък трябва да е съобразено с цвета на антрето и достъпа на светлина до него.

Ако цветовете са по-тъмни, трябва да се подбере по-ярко осветление. Ако пък е достатъчно светло и просторно, може да се сложи само т.нар. акцентиращо осветление – например над огледалото.