0

П ространството пред блока е мястото, което обикновено неглижираме, въпреки че поне два пъти дневно минаваме покрай него. Често пренебрегвани, междублоковите градинки са онзи детайл от екстериора, който оформя облика на входа и цялостното впечатление от сградата. Видът на градинката подсказва и какви хора живеят в сградата - дали са добри стопани или напротив.

Мотика

Да превърнем занемареното пространство пред блока в малък оазис, никак не е трудно, нито скъпо. Трябват ни само оригинална идея и малко труд в обществена полза. Ако има сговор между съседите и повечето от тях се включат в проекта, то изпълнението става още по-лесно. Ето няколко идеи, които ще ви помогнат не само да разкрасите буренясалите междублокови пространства, но и да прекарвате приятни часове по съседски на чаша кафе. За миниатюрните градинки с размери по няколко квадрата има само едно решение - цветна градина с нискостеблени храсти и алпинеум. Като начало ще трябва да си осигурите мотики, с които да отстраните избуялата трева и да разкопаете почвата. Заниманието отнема не повече от час, а ако доброволците са повече, то окопаването е свършено за минути. Следващата стъпка е да изберем подходящи пролетни или летни цветя в зависимост от времето, което сте избрали за посаждане. Подходящи са кичестите хортензии, здравец, маргарити, теменуги и поне още десетина видове, които разцъфтяват с прекрасните цветове на дъгата и ухаят невероятно.

Време

За да си спестите време и средства, изберете многогодишни цветя, които дълги години ще ви радват. Преди да преминете към засаждането обаче, е необходимо да обработите с мотика още веднъж почвата и да подредите схематично разположението им. За целта ще ви е необходима връв от сезал и няколко малки колчета. Разчертайте с въжето геометрични или други фигури и засадете симетрично различните видове цветя. Може да изберете стандартни цветни лехи или прилепени един до друг триъгълници, квадрати или кръгове, които преливат един в друг. Всичко е въпрос на фантазия. Не забравяйте да помислите и за малък алпинеум, който ще превърне грозното междублоково пространство в екзотично кътче. За него ще трябва да инвестирате малко повече време, но бъдете сигурни, че си заслужава. Използвайте излетите в планината и сред природата, за да подберете подходящи скални късове и по-големи камъни. Може да ги подредите в центъра на градинката в подходяща композиция, съобразена с формата и размера на пространството.

Дънер

Щом сме конструирали вече алпинеума, задължително е да засадим и подходяща декоративна трева. Особено подходящи са пампаска трева и офиопогон, които могат да се намерят във всеки разсадник и са на прилични цени. Едва след това започнете засаждането на цветята. За да стане алпинеумът още по-красив и екзотичен, може да го аранжирате с дънер от старо дърво. За ентусиастите предлагаме още една идея. Издълбайте вътрешността на дънера и поставете в него саксия с бръшлян или друго увивно растение. То ще обгърне дънера и ще "запълзи" към скалния алпинеум.

Саксии

Ако градинката пред блока е малка и не позволява да развихрите фантазиите си, то може просто да я почистите и да засадите ухаещи рози, лавандула или ружи. В случай че разполагате с по-голямо пространство, то може да включите и добре познания райграс. Зеленият килим, който ще се появи скоро, не изисква специални грижи освен малко поливане и подрязване. Друга интересна идея е да си поставите пейки и беседка в градинката пред блока, стига да има място за това. Ако сред съседите има сръчковци, проектът може да излезе и почти безплатно. В случай че нямате дори и един квадратен метър пред блока, то може да разкрасите площадката пред входа с две големи бетонни саксии, в които да засадите студоустойчиви палми или други вечнозелени храсти. Бъдете сигурни, че резултатът ще е зашеметяващ.