0

Д есет години милионите почитатели на легендата Михаел Шумахер копнеят да чуят добра новина. Преди дни тя дойде чрез публикация в Corriere della Sera. Тя гласи, че някогашната икона на „Формула 1“ може да присъства на сватбата на дъщеря си. И това би била първата му поява след претърпяния инцидент.

Тази година 26-годишната Джина-Мария Шумахер и нейният приятел Иън Бетке, с година по-голям от нея, ще скрепят връзката си с подписи. Според изданието сватбата е предвидено да се състои в луксозно имение на стойност £27 милиона, собственост на семейство Шумахер в Майорка. Но по какъв начин ще присъства бащата на булката, е въпрос, който едновременно зарадва и разтревожи феновете му.

gettyimages

Състоянието на седемкратния световен шампион във „Формула 1“ е без съществена промяна от 29 декември 2013 г., когато пострада тежко, докато караше ски във френския зимен център Мерибел. При падането той си удари главата в скала и изпадна в кома. Семейството брани звездата от любопитни погледи и през цялото време не разкрива никаква информация за състоянието му. Затова според чужди медии няма особено значение дали ще присъства или не на сватбата, тъй като сензация от това няма да произтече.

Легендарният състезател често е наричан "Слънчево момче", "Червен барон" или "Шуми". През Първата световна война „Червеният барон“ е името на най-добрия ас на войната - барон Манфред фон Рихтхофен, който лети с червен самолет. Шумахер получава прозвището "Червения барон" заради далечната прилика, червения цвят на колата Ferrari, червената спортна униформа и неговата непобедимост.

Роден е на 3 януари Харлем на град Хюрт, Западна Германия. Състезателната кариера на Михаел започва с шофиране на картинг. Баща му управлява местна картинг писта. Михаел Шумахер започва да шофира на тригодишна възраст, а още на пет успешно участва в състезания по картинг. Като дете Михаел се занимава с други спортове, по-специално джудо. Но в крайна сметка решава да се съсредоточи върху картинга. На 14-годишна възраст получава първия си състезателен лиценз и започва да се състезава в официални състезания. Между 1984 г. и 1987 г. Михаел печели няколко германски и европейски шампионата по картинг, включително сериите Formula König.

gettyimages

През 1990 г. получава титлата шампион в германската “Формула 3”. През 1991 г. той продължава да се изкачва по стълбата на успеха, състезавайки се в японската “Формула 3000”. Като член на програмата Mercedes Junior, той се състезава в Световния шампионат по издръжливост с Карл Вендлингер и Хайнц-Харалд Френцен, печелейки кръга от Мексико Сити през 1990 г. със Sauber-Mercedes C11 и Autopolis през 1991 г. (Япония) в Sauber-Mercedes C291z (и двата пъти с Карл Вендлингер).

Дебют

През 1991 г., след 10 състезания, Еди Джордан кани Шумахер да кара за неговия отбор “Джордан” на Голямата награда на Белгия, заменяйки редовния пилот на отбора Бертран Гашо, който е вкаран в затвора поради кавга с шофьор на такси. Уили Вебер, мениджърът на Шумахер, убеждава Джордан в таланта на своето протеже, като казва, че пилотът познава добре пистата (домът на Шумахер в Германия е сравнително близо до белгийската писта). Всъщност за първи път Шумахер се състезава там. Преди старта Михаел има само един тест на колата, в дъжда на Силвърстоун. Седмица по-късно той изненадва всички, като се класира седми в първото си участие в болид от “Формула 1”, което е много висок резултат за не особено силна кола на Джордан-Форд. Веднага след началото на състезанието стига до 5-то място, но се оттегля в първата обиколка поради повреда на съединителя. След такъв впечатляващ дебют той е забелязан от “Бенетон. Флавио Бриаторе, директор на Benetton, не се забавя да привлече талантливия пилот в екипа си.

gettyimages

Брат му Ралф Шумахер също е пилот във “Формула 1”. Ралф се състезава последно през 2007 г. за тима на Тойота, след което се отказва от спорта.

През 1992 г. Михаел прави първата обиколка във „Формула 1“, отново на Гран-при Белгия. Завършва на трето място, пропускайки пред него двама пилоти от Williams-Renault, които доминират в шампионата този сезон. Яркожълтият му комбинезон и неизменната усмивка на лицето му донасят първото прозвище във „Формула 1“ - „Слънчевото момче“.

Титли

Ако тръгнем да изброяваме всички титли и състезания, няма да ни стигнат страниците. Десет години след инцидента с обичания състезател много хора са убедени, че новината, че през 2014 г. е излязъл от комата и е прехвърлен за рехабилитация в дома му, не отговаря на истината. Но надеждата не напуска тези, които се кланят пред Шумахер като жива икона. През декември 2016 г. стана известно, че семейството на Шумахер е похарчило за лечението му 16 млн. евро и е било принудено да продаде къщата им в Норвегия и самолета на Шуми.

През втората половина на 2020 г. се появиха медийни съобщения, че здравето на Шумахер се подобрява, но подробности не бяха разкрити. Също така стана известно, че поради пандемията от коронавирус планираното му лечение със стволови клетки е отложено.

През септември 2021 г. в стрийминг платформата Netflix беше пуснат документален филм, в който съпругата и синът на Шумахер потвърдиха, че той не е способен на самостоятелно движение и пълноценна комуникация с другите. Също така стана известно, че £20 милиона вече са похарчени за лечение

Мик след инцидента с баща му: Научаваш се да цениш малките неща

Възприятието на Мик Шумахер за живота се променило след инцидента с баща му.

„Вярвам, че в такива случаи се научаваш да възприемаш определени моменти по различен начин. Научаваш се да цениш малките неща“, коментира 24-годишният пилот пред ДПА.

Той каза, че вярва, че много хора "се фокусират твърде много върху лошите неща и недостатъчно върху хубавите неща, които все още са пред тях".

*Автор: Цвета Дилова