0

Н а 24 април 2007 г. една жена отнесе в гроба свидетелства срещу сочения за кокаинов крал Евелин Банев – Брендо и тъжното е, че това вече няма значение, тъй като макар и осъден в 3 държави, той се спотайва в Украйна с украинско гражданство.

Убийството на 50-годишната Йорданка Запрянова часове преди да даде показания в прокуратурата срещу Брендо слага точка и на разследването на разстрела на сина й Константин Дишлиев 2 г. по-рано. На 14 май 2005 г. куршумите застигат 28-годишния мъж на ул. „11 август“ в центъра на София, докато отключва джипа си „Порше Кайен“ след вечеря с жена си в индийски ресторант. Част от куршумите попадат в главата му, а другите - в тялото.

Разрив

Преди да бъде убит, Дишлиев е съдружник с Банев, който е женен за сестрата на съпругата му Десислава - Моника Добринова. Криминалисти смятат, че няколко месеца преди екзекуцията на Дишлиев между него и баджанака му настъпва разрив. Предполагаемите причини са няколко. Едната е инвестиция от няколко милиона по морето, за които започва проверка на тогавашната Агенция за финансово разузнаване, която по-късно става част от ДАНС. Компанията на Дишлиев „Прайвит файнънс юнион“ не може да докаже произхода на парите, които влага и които притежава. Като друга евентуална причина за разрива се предполага отклоняването от Дишлиев на средства. Не е изключено и премахването му заради опасения да проговори и да застраши наркоканалите, с които Брендо е свързан или като наказание, че е бил гарант за провалена пратка от над 800 кг кокаин, заловен на яхта с български екипаж в Испания.

Не се знае дали е имало реална опасност Константин Дишлиев да проговори за произхода на парите във фирмата, но 2 г. по-късно майка му е била на път да сподели какво е чувала.

Чистач

Килър премахва с 6 куршума Йорданка Запрянова в жилището й на ул. „Горски пътник“ 47 в столичния кв. „Лозенец“. Входната врата на апартамента не е разбивана. Криминалисти предполагат, че познат е позвънил на вратата и след отварянето й убиецът е стрелял. Повечето от куршумите са попаднали в главата на жената. Тялото е намерено от бодигарда й, който няма връзка с шефката си. След убийството на сина й Йорданка живее уединено и не контактува почти с никого. Един от малкото й приближени е нейният охранител.

Предупреждение

Говори се, че две седмици преди убийството й Запрянова получава стряскащо обаждане, което приема като предупреждение. Анонимен мъжки глас казва по телефона: "Как си сега? Хубаво ли ти е? Оттук нататък ще става все по-лошо за теб".

"Изтеклата информация по делото срещу Брендо е най-вероятната причина за убийството на свидетелката", обявява тогавашният главен прокурор Борис Велчев. МВР уточнява, че единствено в прокуратурата са имали данни, че в определения ден предстои разпит на Запрянова. Предполага се, че магистрат е споделил, случайно или не, за предстоящия разпит, с което подписал смъртната присъда на свидетелката.

"Убитата не би могла да се нарече "ключов свидетел" и прокуратурата не може да организира охрана на свидетели, без да има сигнали за заплаха срещу тях", коментира тогавашният градски прокурор на София Николай Кокинов. По думите му не е имало искане от Йорданка Запрянова да й бъде осигурена защита.

Без доказателства

Колкото и да се предполага, че Банев е поръчал убийствата на Константин Дишлиев и на майка му, няма никакви доказателства срещу него. Килърите също не са открити.

Твърди се, че Константин Дишлиев е споделил с майка си за разговор, в който Брендо го заплашил: "Труп си, да знаеш", но тя не успява да даде показания.

Твърди се, че Запрянова е трябвало да потвърди пред магистрат, че знае, че зад фирмите на сина й стои Брендо, а парите са от контрабанда на наркотици, но килър затваря устата й завинаги.

Схеми

Разследването по делото срещу Евелин Банев за участие в организирана престъпна група за финансови операции с пари, придобити по престъпен начин, установява, че фирмата, през която са прани пари от Колумбия и Венецуела, е "Прайвът файнънс юниън", чийто шеф е Дишлиев. За прането на 21 млн. лв. от трафик на дрога Банев получава 6 г. затвор през 2018 г.

Наркогрупата действала в Испания в периода 2004-2005 г. По делото са подсъдими съпругата на Банев - Моника Добринова, доведеният му брат Симо Карайчев и вдовицата Десислава Дишлиева. Карайчев получава 3 г. условно, а дамите са оправдани.

Брендо е осъден в Италия на 20 г. затвор и задочно в Румъния на 10 г. затвор за трафик на кокаин, но българският съд го пуска от ареста, отменят забраната му да напуска страната и той изчезва.

Чужденец

На 6 септември 2021 г. Банев е арестуван в къща под наем край украинската столица Киев заедно с още двама души – румънец и молдовец. Там е открита лаборатория за производство на синтетични наркотици и канабис. Брендо се оказва притежател на съвсем редовен украински паспорт, издаден на 15 декември 2015 г. Според украинската конституция гражданите на Украйна не може да бъдат екстрадирани в друга държава и затова делото за екстрадицията на Банев по искане на България, Румъния и Италия завършва с отказ за предаване. Това обяснява защо Брендо е избрал Украйна, за да се укрива. Украинският основен закон не позволява и двойно гражданство, така че Банев реално вече не е български гражданин, обясняват юристи.