0

З а да се справят с предизвикателствата, породени от изменението на климата, и да осигурят доставките на храна, дребните земеделци и домашни производители трябва да възприемат устойчиви и адаптивни практики.

Една от тези практики е да разширят разнообразието от култури, като включат нови сортове, които са устойчиви на високи температури и суши. Има многобройни култури, които могат да се отглеждат в България и съчетават устойчивост с кулинарна привлекателност. Една такава култура е и африканската краставица, позната още като мелотрия и мини диня (Melothria scabra).

Въпреки че растението мелотрия е подходящо за отглеждане у нас, то все още не е познато за българския фермер и се отглежда единствено от любители градинари.

Диня

Не е съвпадение, че растението често е наричано минидиня. Неговите малки плодове, които са не повече от 3 см дълги и 2 см широки, имат много подобен цвят: тъмнозелени ивици минават по светлозелен фон. Мелотрията расте и под формата на дълга, стелеща се лиана, която много напомня на тази на динята.

Въпреки това, ако опитате плода, той напомня този на краставицата. И в надлъжен разрез има две половини, подобни на половинките на краставица. И миризмата е много подобна. Само белите семки приличат по формата си на тези от динята. Поради това сходство растението има много популярни имена: „мексиканска миниатюрна диня“, „миша диня“, „мексиканска кисела краставица“, „африканска краставица“, „краставица колибри“, както и „кукамелон“ „пепкин“ и „миши пъпеш“.

Въпреки факта, че Melothria scabra не е нито диня, нито краставица, тя все пак има нещо общо с тези култури – принадлежи към семейството на тиквите.

Родина

Мелотрията е родом от Централна Америка. Там расте като доста агресивен плевел. Разстилайки се по земята и катерейки се върху подпори, лианата е способна да потисне другите култури. Благодарение на топлия климат там тя е многогодишно растение и се размножава не само чрез семена, но и чрез грудки.

Мелотрията е пренесена в Европа съвсем наскоро – през 1987 г. Поради своя размер, вкусови характеристики и поради факта, че плодовете имат вкус на краставица, те могат да се използват за приготвяне на салати, туршии, като украса за различни ястия и в „ролца“, както и различни здравословни диетични ястия.

Кожата придава киселинност на плодовете и колкото по-стар е плодът, толкова е по-кисел. Въпреки това поради техния размер „миникраставиците“ не се белят, но трябва да се берат, преди да се образуват семената. За консервиране също е по-добре да използвате „млади краставици“, тъй като дебелата кожа на зрялата мелотрия разваля вкуса.

Как се засява разсадът на мелотрията на открито

При избор на място в градината е добре да бъде такова, в което опорите няма да пречат, като засенчват съседните насаждения. Най-добрите предшественици през предходните няколко сезона, могат да бъдат бобови растения, картофи, чесън, ранно зеле, царевица, карфиол, магданоз и лук, като не е препоръчително да са били тикви. Препоръчва се следващото засяване на първоначалното и място да не е по-рано от две години.

При сеитба в контейнер малките семена на мелотрията могат или да бъдат леко притиснати в почвата, или да се поръсят с малък слой пресята почва и леко да се уплътнят (за по-добра адхезия към субстрата). Поливайте (навлажнете повърхността на земята със спрей) и поставете на топло място с температура около 24°C.

След около 10 дни ще се появят кълнове. След като разсадът образува 2-3 истински листа, можете да започнете да го проветрявате, за да закалите растенията или да преместите саксиите на по-хладно място с температура на въздуха 18-21°C.

Когато заплахата от замръзване премине, растенията могат да бъдат трансплантирани в открита земя. Разстоянието между тях трябва да бъде най-малко 50 см. И е добре веднага да осигурите опора. По-добре е да не оставяте мелотрията на земята, тъй като храстът трябва да бъде добре проветрен.

Когато сеете директно на постоянно място, е важно да не бързате и да изчакате стабилна почвена топлина. В градината покълването на семената ще отнеме малко повече време, понякога до 2-3 седмици. Освен това, колкото е по-топло, толкова по-бързо ще стане това.

Плодовете на мелотрията започват да се появяват няколко седмици след опрашването й, както всички растения от тиквови и те могат да презреят. Затова трябва да се събират редовно, като предпазвате кожата им от втвърдяване. Семената се събират от презрелите плодове.

АВТОР: РОМАН РАЧКОВ 

Авторът е част от авторския екип на Климатека, той е агроном, специалист по тропично и субтропично земеделие, дългогодишен експерт по интегрирана и биологична растителна защита.