0

А фриканската виолетка е едно от най-красивите стайни растения. Чарът й се крие в красивите й кадифени цветове.

Много домакини обаче са разочаровани, че каквото и да правят, тя не може да цъфне отново. За да се насладите отново на виолетовите, розовите или бели цветове трябва да избягвате няколко основни грешки.

Африканските виолетки цъфтят по всяко време на годината и са компактни.

Изходната африканска виолетка е била пословично трудна за отглеждане, но съвременните сортове са по-издръжливи и обилно цъфтящи. Начинаещите няма да успеят да накарат виолетката да цъфти 10 месеца в годината, но без особени трудности ще получат цветове няколко пъти в годината.

Изисквания

Има пет основни изисквания - постоянна топлина, внимателно поливане, подходяща светлина, висока влажност на въздуха и редовно подхранване. Допълнителни съвети от специалистите: листата да не се допират до прозореца. Незабавно махайте прецъфтелите цветове и повредените листа - не оставяйте листните дръжки. Махайте страничните розетки на по-старите растения, докато се развиват. Растението трябва да е в малка саксия. Когато пресаждате, използвайте пластмасова саксия.

Условия

Африканската виолетка се отглежда на умерено топло, при минимална температура 15ºС през зимата. Избягвайте студените течения и внезапните температурни промени.

Обича ярка светлина - идеалното място през зимата е прозорец с източно или западно изложение, а през лятото - с източно. Винаги предпазвайте от силна слънчева светлина. Ако искате виолетките да цъфтят през зимата, трябва да им осигурите изкуствено осветление през нощта. Ако ще ги отглеждате изцяло на изкуствена светлина, поставете две флуоросцентни тръби от 40 W на около 30 см над растението, включени по 14 часа всеки ден.

Почва

Почвата трябва да е влажна - изчакайте повърхността да просъхне, преди да полеете отново. Използвайте хладка вода, поливайте под листата (за да не се мокрят). От време на време използвайте метода чрез потапяне.

Високата влажност на въздуха е много важна. Обвийте саксията с влажен торф или я поставете върху вана с камъчета. Пулверизирайте грижливо - с хладка вода (растението не трябва да е цъфнало), с много фин пулверизатор. Пулверизираното растение не трябва да е изложено на слънчева светлина.

Пресаждайте два пъти годишно

След като виолетката достигне пълното си развитие, тя трябва да се пресажда два пъти годишно. Не е нужно обаче да избирате по-голям съд. Пресаждайте я в саксия със същия размер. Ако премахвате редовно част от листата, виолетката няма да расте по-голямо.

С времето обаче стъблата на растението могат да станат видими. За да запазите корените здрави, а стъблото да не стане твърде едро, виолетката трябва да се пресажда два пъти годишно. При пресаждането коренището трябва да се изтънява, стъблото да се засажда по-надълбоко. Поддържайки виолетката компактна, ще стимулирате тя да цъфти.