0

А ронията е устойчива на суша, но през сухо, горещо лято се нуждае от поливане, съветват агрономи от bg.rhinocrisy.org. Една от причините е, че плодовете й после могат да нагарчат.

За аронията поливането е много важно в началото на вегетационния период, особено в жегата при липса на дъжд. Следващият важен период за аронията от тази гледна точка е началото на плодообразуването.

Имайте предвид, че ако няма достатъчно вода, въпреки че храстът издържа на суша, плодовете му могат да нагарчат. Изчисляването на количеството вода, от което се нуждае растението, са 2-3 кофи за всеки храст, в зависимост от възрастта на растението. Поливането се извършва в бразди, направени около храстите на разстояние 30-40 см от издатината на короната.

След овлажняване на почвата е добре да се разрохка почвата в стволовия кръг и да се премахнат плевелите. Първият път, когато почвата около храстите се разрохква, е в началото на пролетта, след това през лятото се извършват още 4-5 разрохквания на дълбочина 6-8 см. Много е важно да се направи около храстите от арония след прибиране на реколтата, а след това да се мулчира наоколо с торф, оборски тор или компост.

Грижата за черната арония през лятото, когато масово се появяват вредители от насекоми, изисква внимание. Много е важно да наблюдавате здравето на градината, като редовно преглеждате растенията, за да не пропуснете началото на болестта или появата на вредни насекоми. При първите симптоми на увреждане от вредители или болести, лекувайте аронията с подходящи формулировки - народни средства или химикали.

Плодовете от арония узряват до края на август, но те трябва да бъдат събрани само след първата слана. През есента пък се засажда арония, но се грижим за разсада, който трябва да се подготви за зимата. С настъпването на период на покой аронията се подлага на санитарна резитба и обработка от вредители и патогени, които са се заселили в кората на дървото и почвата под храстите за зимата. Младите храсти се сгушват високо, а кръгът около корените се покрива със сухи листа или смърчови клони. Възрастните растения зимуват без подслон.

За добра реколта, аронията трябва да се подхранва редовно. На богати, плодородни почви е достатъчно да добавите 50 г амониев нитрат под всеки храст през пролетта и да мулчирате кръга на ствола с органичен тор - оборски тор, компост или хумус. Ако почвата е бедна, тогава след пролетното подхранване, в началото на лятото, под всеки храст трябва да излеете кофа от разтвор на птичи тор изпражнения, разтворен във вода в съотношение 1 част тор на 10 части вода. През есента, след прибиране на реколтата, под всеки храст от арония трябва да добавите половин литър дървесна пепел и 100 г суперфосфат.

Профилактика на хипертония и артеросклероза

Пресните плодове от арония и сокът от тях се използват не само за лечение, но и за профилактика на атеросклероза и хипертония, тъй като имат съдоразширяващи, спазматични, хемостатични, хемопоетични и капиляроукрепващи свойства. Те се предписват и на пациенти с определени съдови заболявания, които са придружени от крехкост на тъканите - капиляротоксикоза, скарлатина, морбили, екзема, алергичен васкулит, тъй като лечебните свойства на аронията помагат за укрепване на стените на кръвоносните съдове, възстановявайки тяхната еластичност.

Плодовете арония повишават имунитета, имат положителен ефект върху ендокринната система, понижават нивата на холестерола в кръвта и нормализират кръвното налягане.

Аронията се препоръчва да се яде за захарен диабет, заболявания на щитовидната жлеза, като диуретик, предписва се при алергии, бъбречни заболявания и тиф. Подобрява храносмилането, повишава апетита и киселинността на стомашния сок, подпомага образуването и изтичането на жлъчката и активира черния дроб.