0

С лучва се всяка ранна пролет. Преди всичко да избухне в зелено, през прозореца си виждате кафеникава трева и тук-там жълто-зелени петна мъх. В един момент се замисляме дали мъхът не превзема моравата ни.

Но нека първо да видим какво точно представлява мъхът. Мъховете принадлежат към група растения, наречени бриофити. Те се характеризират с отсъствието на специални тъкани, предназначени за провеждане на вода. Наричат се още неваскуларни растения.

Без корени

Мъховете нямат коренова система. Вместо това абсорбират водата през листата си. Растат на петна, съвсем леко закрепени върху почвената повърхност. С други думи – мъхът не се конкурира с тревата, която е васкуларно растение и абсорбира хранителни вещества и вода през корените си. Мъхът е опортюнист – расте там, където има слаба конкуренция. Расте на място, където попадат спорите му. Ако обаче това място вече е заето от по-силно растение, спорите не могат да се състезават с него.

Ако имате много мъх на моравата, може би си мислите, че на тези места тревата е слаба и загива. Ще бъдете прави. Мъхът обаче е само симптом, че има някакъв проблем. Имате два варианта на действие. Да оставите мъха или да го премахнете. Мъхът не може да унищожи тревата. Той просто расте там, където тревата не може.

Лесно

Ако сте решили да премахнете мъха, не се притеснявайте – това става сравнително лесно.

С обикновено гребло можете да остържете мъха от земята. След това можете да го сложите в купа компост.

Унищожаването на мъха може да стане и с помощта на бактерията Bacillus subtilis, наричана още сенен бацил. Много торове за трева са обогатени с тази бактерия, която се среща и в почвата, както и в човешкия храносмилателен тракт. Калият в торовете убива мъха. След това бактерията усвоява мъртвата органична бактерия, оставяйки моравата в по-здрав вид.

Този метод обаче е с бавно действие. Необходими са множество третирания в продължение на години, за да се отървете напълно от мъха. Започнете през пролетта, веднага след косене. Ако не се очаква дъжд в следващите дни, полейте с тора.

Химия

На пазара може да се намерят и химически препарати, които унищожават мъха. Използването им обаче е крайно решение, тъй като този метод не е толкова безопасен, колкото останалите. Химикалите също така може да не са достатъчно ефективни на морави с много мъх. Крайният резултат може да не е особено приятен – мъртъв мъх на черни петна по цялата морава, който трябва да изчегъртате с гребло. Много торове за морава съдържат агенти, които унищожават мъха, като железен сулфат.

Но ако само третирате симптомите, мъхът ще се завърне. Ако сте обявили война на мъха, трябва на първо място да си отговорите на въпроса какво му позволява да расте на моравата. В противен случай той ще се появи отново. Най-доброто нещо е да направите тест на почвата. Запомнете – мъхът расте там, където тревата не може. Повечето причини тревата да е слаба се дължат на проблеми с почвата, например слаб дренаж заради съдържание на твърде много глина.

Друга причина тревата да не никне е твърде интензивен трафик. Стъпкването на тревата я прави по-слаба.

Почви

Като повечето васкуларни растения тревата обича балансирани почви с добро съотношение между тиня, пясък и глина. Сбитата почва е добре да се аерира, като разпръснете в дупките смес от компост и пясък.

Мъхът никне и на сенчести места. Окастряйте дърветата, за да позволите на слънчевата светлина да проникне върху моравата. Можете също така на тези места да засеете трева, която толерира сянка.

Мъхът обича киселите почви. За сравнение, тревата има нужда от pH между 6 и 7, за да расте добре. Можете да коригирате киселинността с добавяне на вар. Преди това обаче е добре да направите тест на почвата.

Косенето на тревата твърде ниско може да я отслаби, даже убие. Това позволява на мъха да завземе пространството. Следвайте правилото никога да не косите тревата по-ниско от 7 сантиметра.