0

О рхидеята е може би най-красивото цвете, което придава елегантност и дискретно очарование на всеки дом. Много дами искат да я имат в колекцията си от стайни растения и често не се задоволяват само с една, а искат няколко.

Но след като се порадвате известно време на красивите цветове на орхидеята и постепенно те окапят, идва големият въпрос – как да я накараме да цъфне отново? Познато, нали?

Трудно

Орхидеята е капризно растение и не отключва красотата си в пълния й блясък лесно. Необходими са много специфични условия, за да се накичи отново с очарователни цветове. Но има начин да я стимулирате, така че да цъфне отново. Понякога минават години, преди изящните цветове пак да се появят. Много дами обаче са готови да споделят част от хитринките, които са използвали, за да доведат до успех мисията орхидеята да цъфне отново.

Орхидеите са най-голямото семейство цъфтящи растения в света. И не само това. Те са и сред най-древните, които все още съществуват. Орхидеите могат да живеят в най-различни екосистеми и могат да се видят на всеки континент освен Антарктика.

Тези красиви растения виреят в тропичен и субтропичен климат, най-вече в Централна и Южна Америка и Азия, среща се и в Европа, Нова Зеландия и Австралия. Само в САЩ могат да се отрият 200 местни вида.

Факти

Има няколко интересни факта за орхидеите. Например това, че ванилията също е орхидея, отглеждана с комерсиална цел. Тя е увивно растение, което се прикачва към стволовете на дърветата, за да крепи своите ароматни шушулки. Друг интересен факт е, че семената на орхидеята са сред най-малките в света на растенията. От една шушулка може да се извадят до три милиона семена. Но е много трудно да отгледате от тях възрастно растение. Може да отнеме две и повече години едно семенце да покълне и да пусне листенца. Още 4 до 8 години ще са необходими, за да видите първите цветове. Но това не е всичко. Семената трябва да са в контакт с микориза, за да покълнат.

Плюс

Орхидеята може е капризна, когато трябва да пуска цветове. Но има едно ценно качество – докато цветовете на другите стайни растения стоят едва няколко седмици, тези на орхидеята могат да ни радват с месеци. Големият въпрос е как да накараме орхидеята да цъфне.

Всяка опитна домакиня си има своя тайна. Част от дамите твърдят, че всяка година се радват на нови цветове на орхидеите си. Тайната била да им намерят точното местенце. Други пък задължително следят корите да не се изсушат – поливат често и винаги оставят по два пръста вода отдолу в кашпата. Невероятно, но факт – корените не загниват, а растението редовно се окичва с цветове. Полива се отгоре, приблизително на десет дни. Използва се не студена, а хладка вода. В края на лятото през август можете пуснете във водата една таблетка витамин В комплекс и витамин С. Светлината също е важна – колкото по-топло и светло, толкова по-добре, но без директно слънце. Смята се, че орхидеите обичат най-много да са на източен прозорец. През зимата не бива да е по-студено в стаята от 18 градуса.

Подхранване

За да цъфне орхидеята, е важно да й дадете необходимите хранителни вещества. Това може да стане и с естествени методи. Много дами прибягват до бананова и чеснова вода. За целта ви трябва кората на един банан. Тя се нарязва на дребно и се залива с половин литър вода. Оставя се да кисне така 24 часа. След това банановата вода се разрежда с чиста вода и в сместа се накисват саксиите. До десетина дни орхидеите трябва да пуснат цветоноси.

Вместо бананова може да се използва и чеснова вода, която има същия ефект. Неприятното при нея обаче е, че целият дом може да се умирише.

Орхидеите могат да се торят и с разтвор от мая за хляб веднъж в месеца. Той се прави по следния начин. 7 грама суха мая се разтварят в 1 литър топла вода с една супена лъжица захар. След 40 минути разтворът се разрежда в съотношение 1 към 5 с престояла вода. Орхидеите се киснат по 15 минути, след което се отцеждат.