0

Б омбоубежище от Втората световна война в Лондон се превърна във ферма за билки и салати, съобщава Ройтерс.

Фермата с нулев въглероден отпечатък се намира в жилищния квартал Клапам на Южен Лондон, който е толкова пренаселен, че няма никакво място за конвенционална селскостопанска дейност. Но 30 метра под земята се намират километрични тунели, а технологии превръщат в реалност земеделието тук.

Клиенти

Седем години след първата реколта компанията скоро ще усвои земеделската площ, за да посрещне нарастващото търсене на грахови стръкове, рукола и кресон от страна на гиганти като „Маркс енд Спенсър“ и от местни ресторанти.

Купувачите ценят продукцията заради нейната свежест. Продуктите намират място в чиниите в рамките на два часа от откъсването си, а на щандовете на супермаркетите се появяват, като се пестят емисии от транспортирането.

„Бъдещето за тази индустрия е много, много обещаващо“, казва главният градинар Томасо Вермайер.

Пазар

Вертикалното фермерство е бързо развиваща се индустрия за милиарди долари. Тя е част от решението на продоволствените проблеми, свързани с климатичните промени и геополитическите заплахи за доставките. Но отглеждането на култури на изкуствена светлина е по-енергоемко, отколкото конвенционалното земеделие и високата себестойност на продукцията е предизвикателство за вертикалните ферми по целия свят.

Лондонската ферма използва възобновяема енергия, а доставчикът е дал по-добра цена спрямо другите консуматори. Отглеждането на продукцията гълта 70-90% по-малко вода и 95% по-малко торове спрямо традиционното земеделие.