0

В кусните стари сортове български домати “Момини гърди“ и „Фантазия“ вече дават изобилна реколта в градините на българи, които живеят в далечна Австралия. Една от градинарките публикува с гордост във фейсбук групата „Майката земя“ няколко кашона, пълни с розови и червени плодове, откъснати от градината й. Жената с вълнение разказва, че е начинаеща, а със семената се е сдобила от колекцията със стари сортове на Тихомир

Трайков и Десислава Владовска, семейство градинари от района на Велико Търново, чиито съвети и опит „Телеграф“ често публикува.

Дядо Трайко

Тихомир Трайков разказа пред „Телеграф“, че червените са от семената на дядо му Трайко, от когото той е получил най-ценните съвети за чисто отглеждане на зеленчуци. Дядото пък е работил като градинар в Чехия. Според Тихомир червените вероятно са някогашната „Фантазия“, но тази, която е отглеждана по времето на соца, а не днешният вариант, който е по-малък. Старата „Фантазия“ е голяма, червена и по-сочна. Тя си прилича с домата „Идеал“ отпреди 1989 г., който в онези времена беше червен, по-сух, но с искряща и много вкусна сърцевина и достигаше до един килограм. Тихомир Трайков разказа, че „Момини гърди“ не е истинското име на оригиналния сорт, чиито семена двамата с Десислава Владовска отглеждат и съхраняват. Той е розов и напомня за „Биволско сърце“, но когато са му донесли семената, негови клиенти от района на Софийското поле са го представили като „Момини гърди“, име, което му харесало и затова предпочита да го използва. Сортът буквално се превърна в истински хит в социалните мрежи, а българи от цял свят си купуват от семейството и го отглеждат на земята, на която живеят в момента. Така стари български сортове домати вече дават изобилна реколта на почти всички континенти - цяла Европа, Великобритания, Северна и Южна Америка, Австралия, Северна Африка.

Феномен

Десислава Владовска и Тихомир Трайков с гордост обявиха, че на 31 декември проектът „Майката земя“ вече е навършил пет години. Това е група обединение между клиенти и градинари, които работят чисто. Продажбите на плодове и зеленчуци са малка част от целите на групата, която е набъбнала до стотици хиляди души. Обединението има своя мисия и точно затова то не само оцеля, а печели все повече привърженици. „Най-добрият проект, чисти хора, чисти зеленчуци, нормални човешки отношения, без членски внос и безсмислени цели“. Така го характеризира Десислава Владовска на профила си в социалната мрежа Фейсбук.

Книги с ценни съвети

Истината е, че то е безпрецедентно явления за българите, които по принцип са набеждавани, че са индивидуалисти. В него членуват нашенци от цял свят, обменят идеи, семена от стари сортове, знания от стари градинари и овощари и споделят опит за чисто отглеждане на храни. Негови истински двигатели са семейството на Десислава и Тихомир, които са истински звезди, без да се стремят към това. Те най-всеотдайно предават знанията си, обучават по всички възможни начини хората, които желаят да се присъединят към природния начин на живот. Двамата работят върху трета книга за старите сортове и градинарски съвети.

Нито тиквичка, нито краставица, а чайоте

Климатичните промени ни донесоха освен природни аномалии и много изненадващи и положителни емоции. Едни от тях са свързани с разпространението на южни растения, които вече не се гледат в саксия, а растат на свобода по дворове и улици. Такива са палмите, които буквално са превзели дворове и тротоари по Южното Черноморие. Маслинови дръвчета вече дават плод и българите, които не сме свикнали на грижата за тези растения, вече започват да се питат как да си съхранят зелените плодчета, а някои вече са направили опити да си изцедят домашен зехтин.

Банани

В района на Пловдив и Пазарджик пък вече е нормално да си имаш асма от киви и мнозина берат пълни кофи от ценния плод.

В Долна Баня отдавна виреят бананови дръвчета.

Зеленчукът, който обаче има всички данни да спечели трапезите, небцето и сърцата на българите, е чайоте. Той прилича външно хем на зелена круша, хем на дюля, хем на авокадо, но не е нито

едно от трите. Чайоте е известен и като мексиканска краставица, но вкусът му е по-близък до тиквичка. Всъщност е от семейство тиквови и вирее предимно в Южна Америка, където присъства в различни ястия.

Деси Владовска и Тихомир Трайков обаче са успели тази година

да отгледат няколко вида чайоте в Полски Тръмбеш, при това на открито, и следващата година смятат да увеличат реколтите си.

Тя засега отглежда от типа бяло чайоте, а той - зелено, но без бодли.

Фолиева киселина

Тихомир разказа, че това е изключително полезен зеленчук, който съдържа много фолиева киселина и други важни елементи за здравето и затова се използва за захранване на бебета.

Трябва първо да се обели като краставица, може да се яде в зелена салата, но е вкусен, като се пържи, подобно на картофки. Също така дава много приятен вкус на яхнии.

Отглежда се, подобно на кивито, на асми, започва да плододава, когато е малко по-хладно в ранна есен, а влагата във въздуха предизвиква рекорди в реколтата.