0

З имният чесън, който се сади наесен, узрява много по-бързо от пролетния, скилидките и главите му са по-големи и е по-вкусен.
Най-добрите предшественици на чесъна са зърнените култури. Листата и стъблата им са отлична органична тор. Корените разхлабват и свързват земята, така влагата и кислородът проникват по-добре. Изключение от правилото са ечемикът и овесът, след които не можете да засаждате чесън.

Между ягоди

Ако няма достатъчно място, можете да засадите чесън в пътеките на ягодите. Двете растения се развиват отлично, като чесънът пази ягодите от плужеци.


Така чесънът се засажда след горчица, зърнени храни, тиквички, краставици, зеле.

Магданоз и копър

След чесън се сеят зелените магданоз, копър, салати, ранни картофи. Само в топли райони боб или краставици за ранно узряване. Също така след прибирането на чесъна на неговото място градинарите сеят горчица, елда, люцерна, грах.

Подбор на семената

Висококачественият посадъчен материал е ключът към добрата реколта. Подбираме семена според следните критерии: скилидки за засаждане трябва да се вземат от такива глави, които са узрели добре и са изсъхнали за съхранение. Те трябва да са здрави, защото дори леко гниене или плесен върху една от тях създават проблем. Семената от дегенериращия чесън също няма да дадат пълна реколта. Събирайте семената сами или купувайте в местния магазин. Най-добрият посадъчен материал е този, който е отглеждан в радиус от сто километра от градинския ви парцел.

Осветена зона

Как да подготвим почвата за засаждане на чесън преди зимата? Първо избираме суха, добре осветена зона, която не натрупва сняг.
Засаждане на чесън веднага след торенето и копаенето не си струва. Причината е, че почвата ще бъде рохкава и след дъждовете ще се слегне, издърпвайки на по-дълбоко и засадените скилидки. Това ще се отрази на добива, защото чесънът ще трябва да си проправи път към слънцето по-дълго.

Подхранване

Чесновите легла се приготвят през август-септември. Най-добре е почвата да се подобри по следния начин. Квадратен метър пясъчна почва се нуждае от кофа торф, две кофи глинеста почва.1 m² глинеста почва се нуждае от кофа с пясък. Кофа с торф и пясък се нанасят върху 1 м² глинена почва. За обогатяване на всякакъв вид почва с минерали се използват органични съединения. На квадратен метър се добавят следните вещества. Дървесна пепел - 2 супени лъжици, креда - 1 чаша; хумус - 10 кг, суперфосфат - 1 супена лъжица, калиев сулфат - 1 супена лъжица. Разпределяме всичко това равномерно, разкопавамеи го, оставяме да поизсъхне.

Срещу гъбички

Опитните градинари съветват да се направи и противогъбичен агент, според farm-bg.desigusxpro.com. Той се приготвя от меден сулфат - 1 лъжица, топла вода - 2 л, студена вода - 1 кофа. Vitriol се разтваря в гореща вода, след това се разрежда със студена вода. Градинско легло се залива, като обикновено сместа стига за 2 квадратни метра. След процедурата повърхността се покрива с фолио преди засаждането на чесъна.

Калиев перманганат

Зимният чесън е най-добре да се засади около месец или месец и половина преди сланите.
Препоръчително е семето да се обработи преди засаждането. За това е подходящ калиев перманганат (0,1% разтвор) или меден сулфат (1% разтвор). Семената се накисват в него ден преди засаждането. Скилидките може да бъдат засадени в канали или дупки. За да направите каналите равномерни, можете да издърпате въже върху колчета и да изтеглите по него. Между леглата трябва да има разстояние 20-25 см, като е необходимо да поставите чесъна в браздите или да направите дупки за него на разстояние 10 cm.

Мулчирайте със слама или торф

Колко дълбоко трябва да се засади чесънът? Дълбочината на дупките варира от 5 до 15 см в зависимост от климатичните условия. Ако във вашия район сланата е силна, по-добре е да я засадите по-дълбоко, за да не замръзнат семената. Нежелателно е чесънът да се притиска, защото по този начин кореновата система се формира по-дълго и по-лошо. След поставянето на скилидката жлебовете или дупките се затварят. След засаждането много градинари използват технологията за мулчиране на почвата. Това позволява както да предпазят зимните култури от замръзване, така и да подобрят топлоизолацията на почвата и да намалят растежа на плевелите. Като мулч се използват суха зеленина, игли, торф, смърчови клони. Височината на покривния слой не трябва да надвишава 10 cm.