0

П рез месец септември преработените количества от мляко са повече от скромни. Нашите прогнози бяха още по-лоши, но се спука само единият балон с овчето, козето и биволското мляко, пише специализираният сайт Овцевъд и Козевъд. Независимо от това, че септември не е от най-добрите месеци за производството на мляко от тези животни, получените 2371 т мляко са изключително малко. Това мляко е малко повече, отколкото през септември миналата година, но разликата в заплащането е доста голяма и би трябвало тази година да имаме повече овче мляко. До края на септември в мандрите са влезли едва 33 728 т мляко – овче, козе и биволи, което показва, че трудно ще получим общо до края на годината 38 607 т – толкова сме преработили през 2021 г.

През септември е преработено 52 142 т мляко, което е с 1857 т по-малко от август. Тази тенденция за намаление на млякото започва от месец май, когато сме преработвали 61 996 т, за да стигнем, както вече казахме, до 52 142 т. Интересното е, че това става в период, когато цената стигна за много ферми 1.10-1.15 лв за кг.

Причините са обясними – високи цени на енергия, фуражи и горива. Качване разходите за консумативи, заплати и осигуровки. Следва влиянието на войната, работната ръка и климата. Производството на млечни продукти се запазва на ниво август, като имаме намаление при киселите млека за сметка на пресните. Също така има и слабо намаление на производството на имитиращи млека. В така поднесената ни информация не могат да се направят точни изводи, защото е възможно игра на цифри.

Така въпреки повишените изкупни цени на млякото производството намалява.