0

В разгара на зимата е моментът, когато подготвяме семената за новия сезон.

Много градинари залагат на закупени от пазара семена. В някои пакетчета, като например за тиквата, семената са малко и често не достигат. В други пакетчета пък са повече, отколкото един градинар може да засади в задния си двор. Такива са например семената за марули. Така често остава остатък от предходната година. И е много важно да знаем дали семената, с които разполагаме, са твърде стари и с ниска кълняемост. Разбира се, най-лесно е да видим на гърба на опаковката какъв е срокът на годност. Но трябва да имаме предвид, че годността на семената зависи от много фактори, дори не само от начина на съхранение.

Как ще познаете дали семената са все още годни или има опасност да си загубите времето с тях?

Начини

Има два метода, които показват годността на семената, от които искате да приготвите разсад за градината си.

Първият е тест с вода. Вземете празен измит буркан. Напълнете го с малко вода и сложете семената във водата. Ако семената потънат, значи семената са жизнеспособни. Ако изплуват на повърхността, шансовете им за покълване са малки.

Този метод е прост, но не много надежден. Резултатът зависи от вида на семената. Да вземем например семена от броколи. Някои ще потънат, други ще изплуват на повърхността. Но накрая почти всички ще покълнат.

Надеждно

Затова има друг, по-надежден метод, който показва жизнеспособността на семената.

Най-лесният начин да накарате семената да покълнат е с влажна кухненска хартия и найлонова торбичка.

Вземете десет семена от пакетчето, с които ще направите теста. Разположете ги в два реда върху мокра кухненска хартия. Завийте хартията, така че семената да бъдат покрити. След това я сложете в найлонова торбичка, която има цип или може да се сгъва. Накрая сложете найлонката със семената на топло място, където те да покълнат.

Трябва да знаете, че различните семена имат различна кълняемост. Представителите на семейство Кръстоцветни, салатите и марулите и репичките покълват най-бързо, понякога само за няколко дни. Докато на други семена им трябват две седмици, дори и повече.

Фактори

Като цяло времето за покълване зависи от:

- Температурата

- Светлината

- Влагата

- Възрастта на семената

- Генетични дадености

- Нивото на кислород

След като поставите семената, завити в кухненска хартия и найлоново пликче, не пропускайте да ги проверявате веднъж дневно, докато не покълнат. Ако хартията изсъхне, я напръскайте отново с вода, без обаче тя да подгизва. Изберете мястото внимателно, така че семената да не се претоплят на директна слънчева светлина.

Ако знаете приблизителното време на покълване, това много би ви помогнало. Дайте нужното време на семената, плюс една седмица допълнително.

Норма

Ако нито едно семе на покълне, най-добре изхвърлете цялото пакетче в компоста. Възможно е там семената да намерят подходяща хранителна среда и да покарат.

Но да се върнем на експеримента. След като мине необходимото време за покълване, проверете резултатите. Ако са покълнали седем семенца, това означава, че 70% от семената в пакетчето са годни за засяване. Това не е лош резултат за стари семена.

Най-добре е да направите теста максимално близо до времето на засяване. Тогава покълналите семена може директно да засеете в почвата. Това обаче има един недостатък. Можете да пропуснете най-доброто време на засяване, защото ако нито едно семенце не покълне, ще трябва да търсите и да закупите нови семена. Така че вие си преценете какво предпочитате.

Напълно възможно е някои семена да покълнат дори десет години и повече след като са били събрани.

Периодът на покой е това, което позволява на някои семена да оцеляват продължително време. Има растения, чиито семена запазват своята кълняемост в продължение на 40 или 80 години.

Като цяло семената на едногодишните растения имат по-къс срок на годност спрямо семената на дву- и многогодишните.

Семената на едногодишните растения обикновено са жизнеспособни за период от една до три години. Тези на двугодишните растения могат да се ползват до 3-4 години след прибирането им. А семената на повечето многогодишни растения запазват кълняемостта си до 4-5 години.

Ако нормата на кълняемост е по-ниска от обичайната, засейте семената в градината по-нагъсто.

Магданозът се съхранява до 1 г., доматите – 4 и повече години

Ето колко време запазват кълняемостта си някои семена:

- Магданоз, лук – 1 година

- Царевица, слънчоглед, пипер, праз, див лук – 2 години

- Грах, броколи, моркови, китайско зеле, спанак, фасул – 3 години

- Маруля, домати, тиква, репички, патладжан, краставица, цвекло, зеле – 4 и повече години