0

З а хиляди левове загуба от мокро сено разказаха фермери от Северозападна България пред „Телеграф“. Заради нестихващите дъждове в района на Монтанско едва сега влизат за първа коситба на люцерна, докато в Добруджа я косят вече втори път, съобщи Методи Лаков, овцевъд и зооинженер от село Владимирово, Монтанско. Ние потънахме във вода, а колегите от Източна България страдат от суша, допълни той.

Чернее

Той разказа, че му се е наложило да си купи сено от района на Козлодуй, което заради времето се оказало влажно и буквално загубил 5 хил. лв., защото почерняло. От Вълчедръм се сдобил с бали сенаж, прибиран пак при влажно време, но поради модерната техника и технология за направата на сенаж няма никакъв мухъл. Просто той се балира, фолира, използва се мрежа, която пази от влагата, изкарва се въздухът с техника на място и по този начин не се позволява да се развиват гъби и да се получава окисление, обясни овцевъдът. Но за това е необходимо да имаш средства и да ги вложиш в модерни машини, за да осигуриш на животните си качествена храна, каза Методи Лаков.

Пет дни

Въпреки общоприетото мнение, че по Еньовден започва коситбата, защото тревите цъфтят и са най-качествени, според Лаков всеки трябва да го направи, когато времето позволява, за да не отиде трудът му напразно. Нужно е прогнозата за времето да е поне за пет дни без дъжд, защото в противен случай сеното няма да изсъхне на поляните и ще почернее. Хубавото време е важна предпоставка за приготвяне на сено, богато на енергия, минерали и фибри, припомнят от специализирания интернет сайт Овцевъд и Козевъд. Въпреки това при спазване на някои правила може да се получи добро и качествено сено. Квалифицираните фермери успяват да намалят водното съдържание на косената трева до максимум 13% за кратко време, без да се компрометира качеството.

Правила

Това може да се постигне, като се спазват 3 прости правила.

Първото е да се настроят правилно машините. Първата машина, използвана при получаването на сеното, е косачката, на която се задава правилната височина на косене от 7 см. Това пречи на пясъка и пръстта да навлязат в тревата. И поради факта, че слоят трева ще лежи малко по-високо върху стърнищата, въздухът ще потече по-добре към тревата и ще я изсуши.

Релефът на фрезата трябва да бъде настроен така, че да се плъзга гладко по земята. При обръщане, тъй като височината на стърнищата е 7 см, можете да регулирате греблата така, че зъбите да не докосват земята, а да се въртят на 5-6 см над земята.

Балировачката може да се регулира и на 5-6 см, така че устройството за прибиране да е гарантирано, че няма да докосва земята, а наистина само ще вдига тревата.

Не обръщате

Изследванията показват, че прекалено многото обръщане увеличава загубите. Малките части от растенията се рушат. Важни хранителни вещества се губят и също така събираме по-малко обща маса. С всяко допълнително обръщане се губят 8-10% сухо вещество. Така че колкото по-малко разбърквате тревата, толкова по-малка е загубата.

Също така, когато разгребвате трева на откоси, загубите са още по-големи. Университетско проучване е показало, че при 85% сухо вещество в тревата почти 18% от него се губи.

Важна е скоростта

Другото важно условие е да се спазва подходяща скорост при шофиране за съответните дейности. Според експертите при косене е добре да е 6 км/ч и 400 об/мин. При обръщане (от 50% сухо вещество в зелена маса) 11 км/ч и 350 об/мин. При

балиране 11 км/ч и 400 об/мин.

Ако се придържате към тези златни правила за правене на сено, сеното ще успее, убедени са специалистите.

Цъфтящите треви са лесносмилаеми

Добро време за косене на сено е, когато повечето треви вече са в разцвет, защото тогава те съдържат най-лесносмилаемите хранителни вещества, а също така дават прилична реколта. В този момент и качеството, и количеството са добри. Ако сеното е събрано твърде рано, настъпват загуби, тъй като тревата все още не е напълно развита. От друга страна, рязането твърде късно води до големи количества сено с лошо качество. Когато тревата е презряла, хранителните вещества вече са се преместили в семената и пъпките, а сеното почти не съдържа хранителни вещества. Колкото по-стара е тревата, толкова повече сурови влакна съдържа. Сеното става като слама, листата се удължават, хранителните вещества стават трудно достъпни за животните.