0

О т повече от 30 години Бабу Джоузеф се грижи за каучукови дървета в своята малка ферма в южния индийски щат Керала.

Керала е дом на хиляди фермери като него, които се издържат, като извличат латекс от малки плантации с каучукови дървета. През последните години обаче тези числа са се свили, съобщава Би Би Си.

Каучукът навремето бе най-доходоносната реколта, но за последното десетилетие цените се сринаха, обяснява той.

Точенето на каучукови дървета е трудоемка работа. Вечер или рано сутрин работниците прорязват кората с разрези, достатъчно дълбоки, за да може латексът да тръгне и да бъде събран в кофи. Тази процедура се повтаря на всяко дърво през няколко дни.

Необходимо е майсторство, за да се направят разрези на точната дълбочина, без да се нарани дървото. Надниците на работниците на фона на намаляващите цени превърна плантациите в неатрактивен бизнес.

Слабата възвръщаемост и високата цена на труда накара много фермери да се откажат от своите плантации, казва Джоузеф.

Пик

Производството на гума в Индия достига своя пик през 2013 г. с 913 700 тона, сочат данните на националната секторна организация.

След пика производството рязко пада на 562 000 тона през 2016 г. Следва бавно възстановяване, но продукцията остава под нивата от 2013 г.

Добивът в добрите години е подсилен с благоприятно време и покачващи се цени на естествения каучук, който достига 540 цента за килограм през 2011 г. Цените обаче падат – през настоящата година те са едва 130 цента за килограм.

Докато местното производство зацикля, търсенето на естествен каучук в Индия потъва. Около 70% от производството се потребява от автомобилната индустрия, която се развива бързо през последните години с тенденция към още по-голям растеж. Огромната пропаст между производството на естествен каучук и потреблението е голямо предизвикателство за сектора.