0

С елският туризъм превзема все повече територии в света, но си пробива път и у нас. Този начин на почивка стана особено популярен след ковид пандемията, когато хората преоткриха красотата на селото и природата. И докато в Германия, Франция, Италия и Португалия пътуването до най-близката ферма, където деца и възрастни могат да видят и да си купят истинска храна, да се насладят на селски ястия и да останат да преспят, се е превърнала в традиция в почивните дни, то в България все още има само няколко бели лястовици, при които може да се отседне.

Перу

Любопитното е, че чуждите туристи знаят много повече и се възползват в пълна степен от такива къщи и възможностите, които те дават. С раници и джипиес скитат из планините и се наслаждават в пълна степен на красотата на селския живот. По родните пътища могат да се срещнат гости, предимно младежи от Германия, Великобритания, Нидерландия, дори Перу и другите латиноамерикански страни. Мнозина от тях отсядат в хостели и там правят своеобразен бартер, като нощуват, без да плащат, но пък участват в почистването и посрещане на други гости. Те се интересуват основно от историческите, културните и етнографски забележителности на града или селата, в които попадат. Особено често такива гости могат да бъдат срещнати в Пловдив, а оттам се насочват към селата в Родопите. Други пък, обичайно любители на птичия туризъм, отпрашват към Източните Родопи и са чести гости на Дивата ферма.

Приятели

Едно от магнетичните места за любителите на селски и кулинарен туризъм е при Дешка Кротева в разложкото село Горно Драглище. Може да се каже, че Дешка направи популярна България на всички континенти, защото има гости дори до Австралия. Може би нейната тайна е, че хората идват като туристи, а си тръгват като нейни приятели, които се опитват да пеят български песни и да играят български хора. И винаги се връщат да преживят отново радостта от срещата.

Наф павок

Купонът обикновено започва с типичните храни за този край, като се започне с шупла, мине се през мамина погача, та се стигне до прочутия наф павок, за който се карат за авторство и Добринище, Банско и Разлог. Истината е обаче, че именно Дешка Кротева превърна този местен деликатес в институция, показвайки го на изложение на Слоу фууд в Италия. По-късно организацията се заинтересува от деликатеса и му даде президиум, което означава, че го поставя под своя защита. По-късно бе наречен италианско прошуто.

Харем

Едно от любимите забавления по време на тур до Горно Драглище е гостите да бъдат облечени в местни национални носии и след това всички си правят незабравими фотосесии. Оказва се, че това е едно от най-харесваните забавления, особено от дамите, но на чара му се поддават и мъжете. В историята на къщата за гости има жени и от харем от арабските страни. Всички били изключително красиви, помолили да се спуснат завесите, след това облекли банските костюми и се снимали цял ден. В уречения час шофьор дошъл да си ги прибере, разказа Дешка Кротева.

Децата са на особена почит в къщата. Обичайно идват групи по време на зелените училища през пролетната ваканция. Те се учат да месят, да правят бонбони и да си плетат гривни от конци. Каквото си сготвите, това ще ядете, казвам им и те се захващат да правят баница, смее се домакинята.

Шуплата е тънка и хрупкава

Едни от най-популярните тестени храни в Разложко са шуплата и мамината погача. Те се правят без мая, прясно мляко и яйца, но за сметка на това са много вкусни и стават бързо.

Шуплата се забърква с брашно, сол, олио или масло и вода. След това се изсипва върху сгорещена мазнина в тавата, която е на котлона, така че да шупне. Пече се в затоплена фурна. Става тънка и хрупкава, но е по-дебела от кора за баници. Яде се веднага. Може да се наръси с кашкавал, сирене или да се намаже с масло с чесън или каквото си пожелае човек.

Мамина погача се замесва за три минути

Мамината погача е тип прясна пита, която се прави без мая, а със сода. Рецептата е изумително лесна. Килограм брашно, две кофички кисело мляко и сол. Една лъжичка сода за хляб се слага в киселото мляко, разбърква се да шупне. Всичко се забърква, след това се сипва половин кафена чашка олио, така че тестото да не лепне. Не се меси въобще. Оформя се питка, слага се в намаслена тава. Набожда се с вилица, маже се с олио и се пече на 170 градуса.

Фестивали

В Никопол – саламура, в Сребърна - кокоша яхния

В Северна България селският туризъм е по-популярен с фестовете си, защото все още няма толкова къщи за гости като в по-туристическите райони.

От две години в Никопол започнаха да правят изумителен фест на рибената саламура, но се представят ястия от всякакви вид дунавски риби и забравени ястия. За един ден се събират гости от цялата страна и градът гъмжи като мравуняк.

Село Сребърна в началото на есента събира гости от цяла Добруджа и Румъния. Из селото, което е разположено на езерото Сребърна, ухае на буквално забравени български ястия. Като се започне от всякакви видове питки, пити и турти, та се мине през

димящи казани с курбан чорба, кокоша яхния от истинска кокошка. Там човек може да опита и удивителния вкус на петмез от диня, който се вари часове. За направата само на един буркан

са необходими десетки огромни добре узрели дини.