1

У чени от цяла Европа предупредиха за драстичните промени в селското стопанство, начина на производство и доставка на храни. Това стана по време на заключителния симпозиум на завършващия международен европейски проект SafeFood4EU, координиран от проф. д-р Георги П. Георгиев и Университета по хранителни технологии (УХТ) – Пловдив, с ректор проф. Галин Иванов. Домакин на форума бе УХТ, а професори в сферата на хранително-вкусовата промишленост от България, Португалия, Нидерландия, Турция, Гърция, Германия представиха частици от своя опит и прогнози за това, че земеделието, производството на храни и доставките съвсем скоро ще се променят.

Размери

„Глобализацията на хранително-вкусовия сектор доби невиждани размери през изминалите 20 г. През изминалите 5 години пък стана очевидна необходимостта от обратния на нея процес, който стъпка по стъпка да осигури хранителна сигурност във всеки регион на света, както и независимост на обществото от дадени предизвикателства на икономическа или политическа основа“, коментира проф. Георги Георгиев. Той каза пред „Телеграф“, че именно това е и основното послание, което учените са завещали като знания и идеи на своите студенти по време на двугодишния проект. „ Акцентирахме върху това, че най-качествената и здравословна храна за бъдещите им ресторанти или предприятия за преработка е тази от местните производители. Ако са в Пловдив, от ферми, които са около Пловдив, даде пример той. Според него това е очевидна истина, която всички знаят, но някак си човечеството сякаш е „оглупяло“ и я е забравило и търси все по-евтини и евтини продукти.

Домати

В момента много потребители си купуват от големи хипермаркети „италиански“ консервирани белени домати, но всъщност те не са италиански, а в повечето случаи от Китай, даде пример професорът. Подобни са случаите с потребителите в Германия, където се купуват италиански биодомати, които всъщност не са от Италия, а в повечето случаи от Китай, установила проверка по веригите на доставки. Потребителите като цяло търсят евтина храна, особено в Германия, и не държат толкова на вкуса, но дали тази храна е качествена е отделен въпрос. В южноевропейските страни принципът е сходен, въпреки че културата на хранене е много по-различна и все още се държи на вкуса и качеството, стана ясно по време на неформална дискусия.

Вълни

До 2035 г. на три вълни алтернативни протеини ще заместят познатите досега, като процентът им ще достигне 97%. Техните източници ще са от зърна, семена, водорасли и инсекти. Прогнозата направи проф. Руи Коста от института в Коимбра, Португалия, който е и генерален секретар на независимата европейска организация от представители на университетски институции SEKI-Food Association. Търсенето на заместител на познатите ни досега протеини произтича от увеличението на броя на човечеството и липсата на достатъчно храна. В детайли Руи Коста очерта трите етапа на очакваната промяна в произхода на протеините в човешката храна и фуражите.

Първоначалното покачване е 13% от 2020, следват 24% до 2025 г., с 65% до 2030 г. и 97% до 2035 г. според представената презентация на проф. Руи Коста.

Мляко

Това, което чака човечеството в следващите десет години, е, че 40% от млякото, което ще консумираме, ще бъде алтернативно на истинското. 22% от месото няма да е естественото, а 18% от рибата и морските продукти ще са заместители, 16% заместители се предвиждат и за яйцата.

Протеини

Заместителите ще се добиват от зърна, семена, морски водорасли, инсекти. Използването на инсектите вече е разрешено за заместване на протеин в ЕС и те се влагат във фуражи, но и в хранителни продукти като шоколадови барове например. Лабораторното месо в ЕС засега се произвежда само от растителни протеини, въпреки че в Нидерландия е възможно да опиташ и друг вид, но не е разрешено официално за производство.

Слънчоглед и боб – хитови култури

Вероятно слънчогледът и бобовите култури ще са истински хит в близкото бъдеще, е изводът, който може да се направи от прогнозата на проф. Руи Коста. Те са сред основните източници на растителни протеини, които се канят да заместят естествените. Такива сред варивата и зърнените са соя, грах, нахут, боб фава, боб мунг,

пшеница, ориз, киноа и др. От семената са посочени слънчогледът, тиквата, индустриалният коноп, фиксовото семе.

Експерти разследват истински ли са храните

Проектът SafeFood4EU бе фокусиран върху създаване и интеграция на нова интердисциплинарна учебна програма за ВУЗ-ове в Европа за устойчив жизнен цикъл в хранителните системи. Той обедини експертизата и усилията на УХТ с тези на Университета в Бон (Германия) и Университета за приложни науки AERES от Нидерландия.

Ярък акцент, който поставиха учените, са необходимите и предстоящи драстични промени в селското стопанство, жизнения цикъл на храните и всички свързани с това отрасли и дейности. Именно децентрализацията на хранителните системи, както и промените в селското стопанство ще бъдат ключови за успешното напасване на всеки европеец към очевидните и доказани климатични промени.

И за да е успешен този предстоящ процес, проектният екип разработи иновативна учебна програма, достъпна за всички заинтересовани във висшето образование в Европа, която вече позволява генерирането на експертите на бъдещето в тази силно мултидисциплинарна област. Индустрията, науката и създаването на политики изпитват вече днес сериозен недостиг на адекватно обучени специалисти за работа именно в тази тематична област. И екипът на SafeFood4EU успя да създаде и предостави в иновативната си онлайн платформа за обучение именно това жизнено необходимо учебно съдържание с участието на водещи учени и практици от цяла Европа.

Очакваната следваща стъпка е работата по споделена магистърска програма с насоченост безопасност на храните, доказване и проследяване автентичността на храни и суровини, както и предприемачество и управление на процесите в хранително-вкусовия сектор на бъдещето. Именно възможността за локално покриване на продоволствените нужди на европейското общество, следвайки принципа „обединени в различията си“, е заложена от ЕК в стратегията „От фермата до трапезата“ и ще продължи да бъде основна тема за проектния екип и в бъдещи общи начинания.