0

К огато срещнеш японска върба, дъхът ти ще спре от изумителната й красота. Тя е толкова необикновено красива, нежна и изящна, че ще ти се поиска да погалиш къдравата й корона. Дори и да ти се е случило нещо неприятно, в момента, в който я срещнеш, ще забравиш всичко, пленен от простото, съвършено и нежно великолепие на дръвчето. Тя вече се отглежда и в България и не е необичайно да се запознаеш с нея на улицата. Както в северна, така и в южните части на страната.

Солитер

Оказва се, че в ландшафтната архитектура нежната красавица се използва за солитер при подредбата на растения в цветната градина. Солитер всъщност е акцент от едно растение, което няма нужда от някой друг, за да изпъква (виж карето по-долу - б.а) .

Японска върба или Salix Hakuro-Nisiki e изключитeлнo кpacивo pacтeниe c oбeмнa xpacтoвиднa кopoнa, oбaгpящa ce в нeжнopoзoв цвят. Цъфтeжът пpoдължaвa пpeз цeлия aктивeн ceзoн според Уикипедия. Пъстролистната Японска върба, както всички растения, произхождащи от Япония, е красива и необикновена. Главното й местонахождение е Япония, Китай, Корея и някои от югозападните части на Русия.

Това растение съществува и като храст, но много по-често се среща като дръвче на присадка. На фона на останалите растения Японската върба ще изглежда като пухвак розов облак, който ще придаде релеф на всякакви площи и терени.

На височина достига дo 2-2,5 м, кaтo пpeз тoвa вpeмe диaмeтъpът нa кopoнaтa и cъщo щe нapacтвa, дocтигaйки oбикoлкa дo 2 м. Kaктo пoвeчeтo въpби Япoнcкaтa въpбa ce нyждae oт влaжнa и бoгaтa пoчвa, cлънчeви мecтoпoлoжeния cъc cянкa в oбeднитe чacoвe, кoгaтo e нaй-гopeщo.

Декоративна стойност

Пълната декоративна стойност на растението се определя от оцветяването на листата, които се появяват в пълния си блясък, когато е позиционирана на слънце, защото, както вече споменахме, то е задължително за правилното й развитие.

При тези условия най-интензивна розова окраска имат младите листа на края на клонките, а остаряващите през лятото листа все по-силно се превръщат в зелени. Стволът на дръвчето не трябва да се засипва с компост, тъй като той действа зле на кората. Вместо компост можете да внесете торове за декоративни храсти с продължително действие.

Редовно поливане

Peдoвнoтo пoливaнe пpeз лeтнитe мeceци e зaдължитeлнo. Пpeпopъчитeлнo e peдoвнo дa ce пoдpязвa и oфopмя кopoнaтa пpeз aвycт или ceптeмвpи, зa дa ce пoддъpжa пo-гъcтa и пищнa кopoнa. Не е капризна по отношение на почвите, но предпочита по-богатите.

Достига до 2,5 м височина, студоустойчива е и обича слънчеви, полусенчести места, редовна поливка и подрязване. Затова естественото им местообитание често е близо до реки и потоци.

Японската върба може да се отглежда в контейнери, но се нуждае от много често поливане, за да се поддържат почвата влажна. Не са необходими специални познания за отглеждането им и рядко се засягат от вредители или болести.

Засаждаме я през есента

Ето как правилно да я засадим. Изберете място на пълно или частично слънце, където почвата може да се поддържа влажна и свободно дренираща.

Оставете около 2 м пространство около нея, защото по-малките растения ще растат успешно около основата й, ако желете да има такива.

Средата на септември до октомври е най-доброто време за засаждане на Salix integra. Ако са засадени по друго време, те могат първоначално да страдат от изгаряне на листата, когато времето стане горещо.

Солистите в градината

Солитерите са солистите в градината - отделно посадени растения с красива форма, багра, цъфтеж или друг декоративен ефект, чрез който изпъкват най-добре самостоятелно, а не в съчетание с други, според zadoma.rozali.com. Думата solitaire в превод от френски означава “единичен”, “отделен”, а така също и “едър диамант” - всяко от тези значения подхожда на зелените солисти.

В градинско-парковото изкуство те представляват особен вид „живи скулптури”. И понеже самостоятелната изява винаги е свързана с големи изисквания, а тези растения често носят основната отговорност за естетиката на градината, от тях се очаква да се представят блестящо както по отношение на декоративността, така и на устойчивостта към заболявания.